Zes voordelen van linkshandigheid

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-linkshandig-schrijven-08-16.jpg

nieuws 13 augustus is de internationale linkshandigendag. Tussen 10 tot 15% van de mensen zouden linkshandig zijn. Daarnaast is er ook een grote groep mensen die geen ‘voorkeur’ hebben en bepaalde taken met de linker- en andere met de rechterhand verrichten.

Tegenwoordig wordt linkshandigheid niet meer bestraft, maar indirect heb je in onze rechtshandig georiënteerde maatschappij nog wel vaak te lijden. Denk maar aan het knippen met een rechtshandige schaar, een blik open maken met een blikopener (die kapot gaat als je de verkeerde kant op draait) of op de computer werken met een rechtse computermuis. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van linkshandige artikelen.
Bovendien heeft linkshandigheid ook een aantal voordelen.

1. Linkshandige mensen hebben een meer symmetrisch georganiseerd brein
Het menselijke brein is gelateraliseerd, waarbij beide hersenhelften verschillende taken verrichten.
Bij linkshandige mensen is deze functieverdeling minder sterk, waardoor zij op een andere manier bijvoorbeeld taal en emoties verwerken. Bij linkshandige mensen wordt in tegenstelling tot rechtshandigen bijvoorbeeld bij gezichtsherkenning beide hersenhelften gebruikt. Hoewel dit weinig gevolgen heeft voor het gedrag, blijkt het toch een interessant feit.

2. Linkshandige mensen hebben een voordeel bij diverse sporten
Dat is bijvoorbeeld het geval met boksen. Ook met tennis en schermen blijken zij voordeel te hebben. Onderzoek naar tennissers liet bijvoorbeeld zien dat linkshandige tennisspelers, door de combinatie van een dominante rechterhersenhelft, en daarmee vaak ook een dominant rechteroog, in staat zijn sneller te reageren in onbekende situaties. Veel sporters zijn gewend om te spelen tegen rechtshandige sporters, die juist een dominante linkerhersenhelft hebben. De rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor het verwerken van ruimtelijke informatie. Bij linkshandige personen wordt ruimtelijke informatie verwerkt in hun dominante hersenhelft, dus is er sprake van een intrahemisferische verwerking. Bij rechtshandige personen ligt dit iets anders. Zij hebben een dominante linkerhersenhelft, maar voornamelijk de rechterhersenhelft is betrokken bij het verwerken van ruimtelijke informatie. De verwerking moet dus tussen de hersenhelften (hemisferen) plaatsvinden, in plaats van binnen een hersenhelft.

3. Oplossingsgerichtheid
Linkshandigen worden gedwongen zich aan te passen in een rechtshandige wereld. Onze wereld is ingericht op de rechtshandige meerderheid, waardoor linkshandige personen op jonge leeftijd manieren moeten vinden om te kunnen participeren in de rechtshandige wereld. Scharen, blikopeners… Linkshandige personen leren er op den duur mee omgaan. Dit betekent dat zij gedwongen worden om naar oplossingen te zoeken en deze ook te vinden.

4. Linkshandige muziekdocenten zijn goede voorbeelden
Als een muziekdocent linkshandig lesgeeft, bijvoorbeeld met het gitaarspelen, ziet de leerling de docent als “eigen” spiegelbeeld. Tijdens het spelen gaan de spiegelneuronen aan de slag, die geactiveerd worden zodra je iets ziet en in dit geval het gitaar spelen. Spiegelneuronen zijn vier keer zo actief als beide muzikanten, die tegenover elkaar staan, hetzelfde spelen. Logischerwijs met een eigen voorkeurshand, bijvoorbeeld beide met hun rechterhand. Er wordt geopperd dat het werken met een spiegelbeeld ervoor zorgt dat de hersenen nog actiever zijn. Het zou een onderdeel moeten zijn van het leren bespelen van een instrument. Zo wordt het oefenen voor de spiegel thuis later een stuk makkelijker.

5. Linkshandige vrouwen reageren waarschijnlijk sneller
Doordat de rechterhersenhelft betrokken is bij spatiële relaties wordt verondersteld dat linkshandige mensen sneller reageren bij visuele taken. Wederom is belangrijk om in gedachten te houden dat de dominante hand niet per se indicatief is voor welke hersenhelft dominant is. Er is inderdaad een verschil in het reactievermogen van links- en rechtshandige personen. Het reactievermogen wordt veelal gemeten aan de hand van reactietijden. Hoe lager de reactietijd, hoe sneller iemand reageert. Zo bestaat er een verschil in reactietijd tussen vrouwelijke en mannelijke rechtshandige mensen, waarbij vrouwen langzamer reageren op visuele stimuli. Maar dit verschil bestaat niet tussen linkshandige vrouwen en mannen met betrekking tot visuele stimuli. De onderzoekers stellen ook vast dat er mogelijk een voordeel is met betrekking tot auditieve stimuli, voornamelijk het linkeroor (vanwege een dominante rechterhersenhelft) in linkshandige mensen. Zij concluderen dat deze bevindingen wijzen op een intrinsiek neurologisch voordeel voor linkshandige mensen. Dit voordeel is onder andere zichtbaar tijdens het sporten. Zo reageren veel rechtshandigen sneller met hun rechterhand, maar reageren linkshandigen nagenoeg even snel met beide handen.

6. Linkshandige mensen herstellen vermoedelijk sneller van een beroerte dan rechtshandige mensen
Voor onderzoeken naar beroertes worden voornamelijk rechtshandige personen gebruikt, omdat onderzoekers eerder niet wisten welke invloed linkshandigheid kan hebben. Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om uit te zoeken welke rol handigheid heeft bij bepaalde effecten van een beroerte. Het is een creatieve manier, maar er kan voorzichtig geconcludeerd worden dat handigheid misschien samenhangt met het beter bestand zijn tegen de effecten van een beroerte. Er worden gezonde individuen gebruikt en alertheid is een belangrijke variabele. Onderzoekers onderzochten de rol van alertheid bij het organiseren van het brein en het herstellen van hersenschade. Omdat sommige functies merendeel gelokaliseerd zijn in één hersenhelft is het logisch dat als deze gebieden beschadigd raken dit meer gevolgen heeft. Wordt een functie verdeeld over twee hersenhelften is het verliezen van een deel van het netwerk minder beschadigend. Linkshandige mensen hebben meer functies verspreid over twee helften. De onderzoekers concluderen voorzichtig dat linkshandigheid je wellicht kan beschermen tegen bepaalde effecten van een beroerte. Zij weten echter niet of de bilaterale verspreiding van functies leidt tot linkshandigheid of dat linkshandigheid leidt tot een bilaterale verspreiding.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram