Waarom is prik in dranken NIET ongezond?

123-bruisend-water-lucht-07-16.jpg

nieuws Over onze voeding bestaan heel wat mythes en wordt heel wat onzin verteld, zoals ook bleek uit onze 'Grote Voedingsmythewijzer'. Recent verklaarde een van onze zogenaamde gezondheidsgoeroes op TV dat ze geen spuitwater meer drinkt omdat dat slecht zou zijn voor onze darmen. Op internet wordt ook beweerd dat bruiswater slecht is voor de tanden, de keel en de maag, dat het botontkalking zou veroorzaken, dat het minder goed hydrateert dan plat water enzovoorts enzovoorts.

Wat is prik?
De prik in spuitwater, maar ook in frisdranken, bier, champagne... komt van koolzuurgas of koolstofdioxide, CO2. Bij de bereiding van veel koolzuurhoudende dranken wordt er onder druk koolzuurgas doorgeleid, totdat de vloeistof verzadigd is. Koolzuurgas, CO2, lost namelijk goed op in water, waarbij koolzuur, H2CO3 ontstaat.
Koolzuur kan ook van nature in dranken voorkomen, er bestaat natuurlijk koolzuurhoudend mineraalwater. In kalkrijke gebieden zal een deel van de kalk (calciumcarbonaat) oplossen in het water als koolzuur.

Bij bier en mousserende wijnen, zijn de belletjes ook koolzuurgas, maar in deze gevallen wordt het koolzuur gemaakt door de gist tijdens het fermentatieproces.
De bubbeltjes koolzuurgas in water, bier, frisdrank en champagne doen méér dan alleen maar prikken. Onderzoek heeft aangetoond dat ze de smaakreceptoren voor zuur in de mond activeren en een invloed op de smaakbeleving hebben.

Mythe 1: Bruiswater is slecht voor de tanden
Bij de toevoeging van koolzuurgas aan water ontstaat een kleine hoeveelheid koolzuur. Daardoor is koolzuurhoudend water licht zuur. Dat zuur is echter zo zwak, dat het vrijwel onmiddellijk wordt geneutraliseerd door het speeksel in de mond en geen enkele negatieve invloed op de tanden heeft. Het meeste water, zelfs kraanwater, bevat kleine hoeveelheden calcium en andere mineralen. Deze mineralen bufferen het effect van het koolzuur en beschermen het tandglazuur.
Dat geldt niet voor frisdranken die (meestal) wel erg zuur zijn. Maar dat heeft dan niet met het koolzuurgas te maken, wel met de andere ingrediënten, zoals citroen-, appel- of fosforzuur.

Mythe 2: Bruiswater is slecht voor maag en darmen
De meeste koolzuur in een drank bereikt de maag niet, omdat een groot deel van de koolzuur verdwijnt na het openen van de fles. De kleine hoeveelheid die de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand of gaat door naar de dunne darm. Daar wordt het omgezet in bicarbonaat en opgenomen in de darmwand.
Bruiswater veroorzaakt ook geen brandend maagzuur. Maar als u veel last hebt van maagzuur of reflux, dan zou koolzuur dit wel enigszins kunnen verergeren.
Anderzijds kan het drinken van koolzuurhoudend water u laten boeren. Dat kan misschien een beetje vervelend zijn, maar is helemaal niet ongezond. Als uw maag een beetje overhoop ligt kan het zelfs helpen.
In de eerste weken na een maagverkleining worden koolzuurhoudende dranken wel afgeraden omdat ze een opgevlazen gevoel en krampen zouden kunnen veroorzaken.

Mythe 3: Bruiswater zorgt voor botontkalking
Koolzuur heeft geen invloed op de opname van voedingsstoffen. Onderzoek heeft wel aangetoond dat mensen die veel koolzuurhoudende dranken consumeerden, een lagere botdichtheid en een hogere kans op osteoporose hadden. Dit heeft echter niet te maken met een verminderde opname van, maar met een lagere inname van calciumrijke producten, zoals melk, bij mensen die veel frisdrank drinken.

Mythe 4: Bruiswater hydrateert minder goed dan plat water
Een glas water met bubbels hydrateert net zo goed als een glas water. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek waarbij twee groepen mensen na een zware inspanning water met of zonder prik dronken. In beide groepen was er geen enkel verschil.

Mythe 5: Bruiswater maakt dik
Het kan zijn dat uw buik na een flinke hoeveelheid bruiswater een beetje opzwelt. Maar dat is heel tijdelijk.
Het tegendeel is waar: als u voor of tijdens de maaltijd een flink glas bruiswater drinkt, bent u waarschijnlijk sneller verzadigd en hebt u een voller gevoel, waardoor u misschien iets minder zult eten.

Mythe 5: U mag geen bruiswater drinken als u borstvoeding geeft
Tenzij u merkt dat uw baby darmkrampjes krijgt nadat u bruiswater hebt gedronken, bestaat er geen enkele reden om bruiswater af te raden. De reden dat champagne wel wordt afgeraden heeft niet met de belletjes maar met de alcohol te maken.

Bronnen:
http://www.nice-info.be/nl/weetjes-en-feiten?articleID=164
http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/actieve-voedingsdriehoek/water
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp169.htm
http://www.medizin-transparent.at/kohlensaeure


Laatst bijgewerkt: juli 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram