Is een voorhoofdthermometer betrouwbaar?

Laatst bijgewerkt: augustus 2016
123-thermometer-baby-170-5-23.jpg

nieuws De lichaamstemperatuur kan op verschillende manieren gemeten worden. Hoe zit het met de voorhoofdtermomether zonder contact?

Volgens Dr. Roseline Péluchon (in Journal international de médecine) zijn dit de kenmerken van de ideale koortsthermometer: hij moet de lichaamstemperatuur heel precies weergeven, praktisch zijn en geschikt voor alle leeftijden, gemakkelijk in het gebruik ook; hij moet het resultaat snel tonen en mag geen infecties doorgeven; hij mag ook niet worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur; hij moet dus veilig en economisch zijn.

Een Italiaans onderzoeksteam van de Universiteit van Firenze heeft de precizie onderzocht van de voorhoofdthermometer zonder contact. Zij hebben testen gedaan met gezonde pasgeboren baby’s, zowel volgroeide als prematuren in de couveuse. De lichaamstemperatuur werd gemeten met een digitale thermometer onder de twee oksels, met een tympanische thermometer (oorthermometer) in beide gehoorgangen en met een voorhoofdthermometer die zonder contact de temperatuur meet.

Dr. Péluchon gaat als volgt verder: ‘bij de meting met de voorhoofdthermometer werd er geen enkele afwijking vastgesteld, de gegevens lijken helemaal correct’. Maar de onderzoekers wijzen er wel op dat men voorzichtig moet zijn met dergelijke conclusies omdat de testen werden uitgevoerd op pasgeborenen die geen koorts hadden. Men mag er dus van uitgaan dat de voorhoofdthermometer zonder contact een eenvoudige, snelle, niet-inwendige en correcte manier is om de temperatuur te meten, ook bij premature baby’s in de couveuse.

Lees ook: Koorts meten: hoe en waar?


bron: BMJ Open (http://bmjopen.bmj.com)

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram