ad

Een derde van de werknemers wordt tijdens verlof gestoord

Laatst bijgewerkt: juli 2016
123-p-vr-auto-gsm-170-4.jpg

nieuws Uit recent onderzoek, gevoerd in opdracht van de verzekeringsmaatschappiij Delta Lloyd Life rond ‘Mentaal Welzijn op het Werk’, blijkt dat een derde (32%) van de werknemers tijdens zijn verlof wordt gestoord. Dit terwijl twee derde (67%) van de werknemers niet wil worden gestoord tijdens hun verlof.
Nog eens een derde (33%) van de werknemers zegt dat zijn werkgever verwacht dat hij buiten de werkuren zijn gsm opneemt of e-mails beantwoordt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 40% van de Belgische werknemers constante druk ervaart. Voor 23% van de werknemers zijn 50-urenweken eerder regel dan uitzondering. Een kwart (25%) van de werknemers geeft aan dat hij quasi onmiddellijk zijn e-mails moet beantwoorden van zijn werkgever. 46% heeft het gevoel dat zijn werkgever eerder bezig is met hoeveel en wanneer er wordt gewerkt, dan met het resultaat ervan. Een vijfde (20%) zegt dan ook dat het werk een negatieve impact heeft op zijn of haar leefstijl.

Volgens Delta Lloyd Life is in ieder geval duidelijk dat de prestatiedruk op werknemers alsmaar toeneemt. Werkgevers hebben er dan ook alle belang bij om preventief aandacht te schenken aan het mentaal welbevinden van hun medewerkers.
Cijfers van het RIZIV tonen aan dat vorig jaar 346.971 Belgen langer dan een jaar ziek thuis zaten, van wie 122.825 wegens ‘psychosociale aandoeningen’. Daarom kondigde directeur-generaal Paul Tousseyn van de inspectiedienst die toezicht houdt op het Welzijn op het Werk recent aan dat de dienst gaat controleren of werkgevers voldoende ondernemen om hun werknemers te behoeden voor een burn-out, een maatregel die eigenlijk al sinds september 2014 aan bedrijven is opgelegd, ongeacht hun grootte.
Volgens Els Wouters, verantwoordelijke bij VIGeZ voor ‘Gezondheidsbevordering op het Werk’, zijn zowel werkgevers als werknemers verantwoordelijk voor het mentaal welbevinden van de werknemers: “Als we naar de cijfers van burn-out, stress gerelateerde en psychosociale klachten kijken, is het noodzakelijk dat elk bedrijfsbeleid hier actief, zelfs proactief op inspeelt. Ze kunnen dat onder meer doen door de werkorganisatie en leiderschapsstijl te verbeteren, in functie van het mentaal welbevinden van elke werknemer. De zorg voor mentaal welbevinden van werknemers én werkgevers is trouwens een gedeelde verantwoordelijkheid. Dit betekent dat ook de werknemers zelf hier moeten worden uitgedaagd om hun eigen veerkracht te versterken. Ze kunnen hiervoor terecht bij www.fitinjehoofd.be, een online coaching platform dat we bij VIGez hebben ontwikkeld. Later dit jaar vergroten we ons aanbod naar bedrijven met de ontwikkeling van een nieuwe methodiek waarmee ze ook beleidsmatig aan het mentaal welbevinden van hun werknemers kunnen werken.”


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub