Hoe moet u de pil nemen tijdens een verre reis met tijdsverschil?

Laatst bijgewerkt: July 2016
vliegtuig-170_400_04.jpg

tips Bij vliegreizen naar verre landen is er vaak een tijdsverschil, soms van vele uren. U moet rekening houden met deze tijdsverschuiving bij het innemen van de anticonceptiepil.
Vliegen in noord-zuid richting geeft geen probleem.

Vliegen in oost-west richting verkort of verlengt de dag.
• Indien er minder dan 3 uur tijdsverschil bestaat tussen het land van herkomst en het land van bestemming, dan neemt u de pil op de plaats van bestemming in op hetzelfde tijdstip als thuis.

• Is het tijdsverschil méér dan 3 uur, zorg er dan voor dat er steeds 24 uur zit tussen twee pillen. Valt dat moment net midden in de nacht, kies dan een tijdstip dat zo dicht mogelijk bij die 24 uur komt. Liever altijd minder dan 24 uur tussen 2 pillen, nooit meer.
Eenmaal op de plaats van aankomst probeert u zo snel mogelijk uw pil in te nemen op het gewone tijdstip waarop u thuis de pil neemt, maar dan volgens de plaatselijke tijd.

• Duurt de reis langer dan 24 uur (bijvoorbeeld naar Australië of Nieuw-Zeeland), dan neemt u uw pil op het gewone tijdstip volgens de Belgische tijd tijdens de vlucht in. Pas na aankomst gaat u over op de plaatselijke tijd.
Stel het alarm van uw gsm in op het ogenblik dat u uw pil moet nemen.

• Vliegt u naar het oosten, dan verkort uw dag en dan is er geen probleem (tenzij bij het terug naar huis vliegen).

• Vliegt u naar het westen (bv. Amerika), dan verlengt de dag. Dan is het beter één pil extra in te nemen, bijvoorbeeld één op het gewone tijdstip en één op het plaatselijke tijdstip. Om het tijdverschil op een eenvoudige manier te overbruggen, laat u uw uurwerk op Belgische tijd staan gedurende de uren dat u onderweg bent en neemt u een tabletje ongeveer op het gebruikelijke Belgische tijdstip.
Wanneer u aankomt (of wanneer u het grootste tijdverschil overbrugd hebt), neemt u nog een tabletje op het moment van de dag (plaatselijke tijd) dat u gewoonlijk uw pil neemt. Vanaf dan neemt u weer dagelijks op dat moment uw pil.

Een voorbeeld: Gewoonlijk neemt u de pil bij het slapengaan. U gaat op reis naar San Fransisco en zal ongeveer 12 à 14 uur onderweg zijn. De avond voor vertrek neemt u gewoon uw pil. De dag van vertrek laat u uw uurwerk op Belgische tijd staan, ook tijdens de reis. U neemt een tabletje rond 22u Belgische tijd. Dit is waarschijnlijk klaarlichte dag als u uit het vliegtuigvenster kijkt. Wanneer u aankomt in San Fransisco neemt u opnieuw om 22 uur (maar nu lokale tijd) een pil. Vanaf dan telkens elke avond.

• Neem altijd minstens één reservestrip mee op vakantie en verdeel de pillenstrips over uw koffer en uw handbagage. Noteer ook het merk en de samenstelling van uw pil op een stukje papier en bewaar deze bij uw bagage of in uw portemonnee.
Hebt u niet genoeg pillen mee of bent u uw pillen verloren, en vindt u uw gewone merk niet op uw vakantiebestemming, dan kunt u zonder problemen overschakelen op een ander merk. Raadpleeg zo mogelijk wel ter plaatse een arts of vraag in ieder geval uitleg aan de plaatselijke apotheker. In principe kunt u zonder pauzeweek overstappen op de nieuwe pil. De nieuwe pil is direct veilig. Bestaat de oude pilstrip uit 28 tabletten, gebruik de laatste zes dan niet meer. Wilt u toch een stopweek inlassen, gebruik dan in de eerste week dat u de nieuwe pil gebruikt ook condooms. Bespreek dit alles in detail met uw arts voor het vertrek.

• Gebruikt u een anticonceptiering of –pleister, neem dan een extra verpakking mee en bewaar ze bij je handbagage. Deze vormen van anticonceptie mogen niet te warm of te koud bewaard worden. Laat ze dus niet in je koffer zitten. Het is veel te koud in de bagageruimte. Dit kan gevolgen hebben voor de werking van uw anticonceptiering of -pleister.
Als u voor enkele weken weggaat, vertrek dan met een nieuwe ring in uw vagina. Zonnen, zwemmen of saunagebruik hebben geen invloed op de werking van de anticonceptiepleister.

• Besef ook altijd dat de pil geen enkele bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Pil of geen pil, u moet dus altijd een condoom gebruiken.

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub