Vliegangst: waar kunt u een training volgen?

Laatst bijgewerkt: July 2016
vr-vliegangst-170_400_06.jpg

tips Vliegangst kan indien nodig behandeld worden door een aangepaste training en bepaalde vormen van psychotherapie.
Bij de meeste van die trainingen wordt naast correcte informatie over (de gevaren van) vliegen ook geleerd om om te gaan met stress en spanning, worden zo nodig onderliggende problemen zoals hoogtevrees aangepakt, en wordt men geleidelijk aan vertrouwd gemaakt met vliegen.

BRUSSELS AIRLINES
Specialisten van BIAC, SN Brussels Airlines en de Universiteit Gent ontwikkelden een wetenschappelijk onderbouwde cursus die zoveel mogelijk mensen van hun vliegangst zou kunnen verlossen.
De cursus loopt over twee dagen.
Volgens de organisatoren heeft ruim 81 % van de deelnemers na afloop van de cursus geen last meer van vliegangst meer. Ook bij de rest van de deelnemers is er 'een beduidende daling van het niveau van vliegangst merkbaar'.

Voor wie is de cursus bestemd?
De cursus richt zich tot iedereen vanaf 18 jaar met vliegangst. Ook wie nog nooit vloog vanaf Brussels Airport of met Brussels Airlines is welkom op deze cursus.

Hoe verloopt de cursus?
De vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent schreef het behandelprotocol voor deze cursus op basis van de beste wetenschappelijke evidentie die momenteel beschikbaar is.
Een correcte diagnose voor elke deelnemer is essentieel. Bij zowat één kandidaat op vier is de vliegangst in de eerste plaats het gevolg van andere onderliggende oorzaken, die eerst moeten worden aangepakt.

Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om iemand met agorafobie, die ook geen trein durft te nemen of een supermarkt kan binnengaan, meteen deze training te laten volgen om zijn vliegangst te behandelen. Voor agorafobie of andere onderliggende redenen tot vliegangst bestaan aparte, vaak zeer efficiënte behandelingswijzen, die later al dan niet kunnen gevolgd worden door een cursus vliegangst.

1. Nadat u ingeschreven bent voor deze cursus, moet u een reeks formulieren invullen via de website. Aan de hand hiervan beoordeelt een gespecialiseerde therapeut of de cursus vliegangst de beste behandeling is in uw specifieke situatie.

2. Dan volgt een individueel gesprek met een therapeut/lesgever. Dat gebeurt zoveel mogelijk in de buurt van de woonplaats van de kandidaat. Indien tijdens dat gesprek zou blijken dat uw vliegangst andere onderliggende oorzaken kent, dan moet die oorzaak in elk geval eerst afzonderlijk behandeld worden voor deze cursus vliegangst u werkelijk kan helpen.
U krijgt dan het volledige bedrag van de inschrijving terugbetaald.

3. Op de eerste dag van de cursus komt de theorie aan bod.
• Een lijnpiloot vertelt over de technische en praktische aspecten van het vliegen, en bezoekt samen met de deelnemers een vliegtuig voor gedetailleerde toelichting.
• Therapeuten geven de deelnemers inzicht in hun angstbeleving.
• Dankzij ademhalingsoefeningen leren de cursisten de fysieke gevolgen van angst onder controle te houden.

4. Op dag twee nemen de deelnemers samen met hun psychologische coach (een erkend klinisch psycholoog-gedragstherapeut) het vliegtuig voor een commerciële vlucht naar een Europese bestemming.
Voor en tijdens de vlucht worden de deelnemers grondig begeleid en nadien volgt een debriefing. Ook na afloop van deze cursus worden de deelnemers opgevolgd.

Wanneer?
Er is een nieuwe nederlandstalige cursus gepland op zaterdag 24 september 2016 en dinsdag 27 september 2016. Op zaterdag 15 oktober 2016 en dinsdag 18 oktober 2016 is er een franstalige cursus.
Hoeveel kost het?
De tweedaagse cursus kost 999 € (incl. BTW).
Meer informatie
www.vliegangst.org

KENNISCENTRUM VLIEGANGST FREESKY
Kenniscentrum Vliegangst FreeSky heeft samen met Jetairfly verschillende cursusformules ontwikkeld.
Gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en via geleidelijke blootstelling worden de cursisten begeleid via kennisvergaring, het aanleren van technieken en intensieve coaching tot twee begeleide vliegervaringen.
Op basis van een vragenlijst en een intakegesprek wordt een behandelplan opgesteld en bekeken welke formule het best gepast is.
Elke cursus bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte met eventueel een begeleide vliegtuigreis.
• In een psychologisch gedeelte leert u wat angst en in het bijzonder vliegangst is.
• In het vliegtuigtechnisch gedeelte krijgt u uitleg over hoe een vliegtuig werkt en hoe een vlucht verloopt, wat u hoort en voelt aan boord, wat turbulentie is, enzovoorts. Dit deel wordt afgesloten met een ‘virtuele vliegreis’ in een nagebootste vliegtuigcabine.
• In het praktijkgedeelte leert u technieken om uw angsten te voorkomen en onder controle te krijgen.
• Een bezoek achter de schermen van luchtvaartmaatschappij Jetairfly en de luchthaven.
• Tweedaagse begeleide reis van Brussel naar Alicante (enkel bij individuele en zesdaagse cursus)

1. Snelcursus
Deze introductiesessie van ongeveer 5 uur is voor heel wat 'vliegonrustigen' voldoende. Correcte informatie en enkele praktische oefeningen en tips helpen u al een flink stuk op weg of zijn net de introductie om uw vliegangst structureel aan te pakken.
Wanneer?
Er wordt maandelijks een cursus georganiseerd op zaterdagvoormiddag.
In 2016 zijn er nog cursussen:
Juli : zaterdag 30/7- Jetairfly Brussels Airport
Augustus : zaterdag 6/8 - Jetair Oostende
zaterdag 20/8 - Jetairfly Brussels Airport
September : zaterdag 17/9 - Jetairfly Brussels Airport
Oktober : zaterdag 8/10 - Jetair Oostende
zaterdag 22/10 - Jetairfly Brussels Airport
November : zaterdag 19/11 - Jetairfly Brussels Airport
December : zaterdag 17/12 - Jetairfly Brussels Airport
Kostprijs:
80 €, met kortingbon van 50 euro op uw volgende vliegreis

2. 6-daagse cursus
Voor wie?
Wie echt hevige angsten ondergaat, vaak al dagen of weken voor de afreis, heeft een grondigere en diepgaandere begeleiding nodig.
Hoe verloopt de cursus?
Twee dagen theorie over angst, vliegangst, vliegtuigen en luchtvaart. Veel technieken en tips om uw vliegangst te voorkomen of in de kiem te smoren.
Vier dagen praktijk met Jetairfly en de luchthaven achter de schermen. Heel nauwe coaching tijdens twee vluchten van 2 uur.
Waar?
Jetairfly Brussels Airport / Alicante, Spanje
Wanneer?
In overleg met de kandidaat-cursisten
Kostprijs
999 €, inclusief vliegtuigreis en overnachtingen

3. Individuele coaching
Voor wie?
Voor mensen die naast vliegangst nog andere angstproblemen hebben.
Kostprijs
Op maat
Wanneer?
Heel het jaar door - op afspraak
Waar?
Antwerpen
Gent
Jetairfly Brussels Airport
FreeSky Sint-Amands

4. Cursus voor kinderen
Voor wie?
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar met vliegangst.
Wat?
Een aangepaste en individuele aanpak, gebaseerd op de bekende leefwereld van de jongeren, leert hen angst en luchtvaart beter begrijpen.
Bezoek aan een nagebootste vliegtuigcabine, ontmoeting met piloten en cabinepersoneel, enz. Eventueel een korte vlucht om het geleerde aan de praktijk te toetsen.
Kostprijs?
op maat
Wanneer?
Heel het jaar op afspraak
Waar?
Jetairfly Brussels Airport

5. Instant coaching via WhatsApp
Heb u een vraag, wordt het even erg moeilijk of wil u meer info over vliegangstbegeleiding: vind ons op WhatsApp via +32 (0)476 30 32 45 voor onmiddellijke steun, informatie of tips om uw (vlieg)angst te voorkomen of onder controle te krijgen.
Meer informatie
www.freesky.be

VLAAMS ANGSTCENTRUM HOOFDZORG
Het Vlaams Angstcentrum Hoofdzorg bestaat uit een team van psychologen, piloot, gedrags- en relaxatietherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van (vlieg)angst.
Hoofdzorg biedt drie formules aan: een kortdurende behandeling van 1 dag, een intensief programma van 6 dagen en een individuele begeleiding.
U moet eerst een vragenlijst invullen. Nadien volgt een consultatie waarbij een psycholoog/gedragstherapeut met u uw angsten in kaart brengt. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld en wordt gekeken welk traject voor u het snelste en de beste resultaten zal opleveren.

Elke formule bestaat uit drie onderdelen:
• Het vergroten van uw kennis over angsten, angstaanvallen, vliegtuigen en luchtvaart
• Het aanleren van technieken die u helpen om terug controle te krijgen over uw angsten
• Het stapsgewijs werken aan de eerste angstvrije vliegervaring

Formule 1: Eendaagse cursus
Voor wie?
Voor mensen met lichte tot matige vliegangst.
Inhoud
• Het inzicht vergroten in angsten, angstaanvallen en vooral in wat u fout doet.
• De kennis verruimen betreffende vliegen en vliegtuigen.
• Via een 6-stappenplan uw vliegangst leren controleren.
• Uitgewerkte syllabus
Wanneer
Elke maand, telkens op zaterdag van 9u - 17u
6 augustus 2016
3 september 2016
1 oktober 2016
5 november 2016
3 december 2016
Kostprijs
95 €

Formule 2: 6-daagse cursus
Voor wie?
Voor mensen met een meer ernstige vorm van vliegangst

Hoe verloopt de cursus?
1. Tijdens het eerste weekend krijgt u uitgebreid informatie over angsten en worden technieken aangeleerd om daarmee om te gaan.
• Uitleg over de technische en praktische aspecten van het vliegen.
• Inzicht in de angstbeleving.
• Aanleren technieken om angst te voorkomen en om te gaan met angstgevoelens. Deze technieken worden ook meegegeven als MP-3 bestand om thuis te oefenen.
2. Vliegsessie
Een driedaagse begeleide reis van Brussel-Rome-Brussel tijdens dewelke alle aangeleerde kennis en technieken in de praktijk worden gebracht. U bezoekt ook de luchthaven van Zaventem achter de schermen.
Wanneer ?
Er zijn dit jaar nog twee cursussen voorzien:
• Op 10 en 11 september 2016, gevolgd door coaching vluchten van 16 tot en met 19 september 2016
• Op 12 en 13 december 2016, gevolgd door vluchten van 18 tot 21 december 2016.
Prijs
999 €, inclusief vliegtuigreizen en overnachtingen

Formule 3: Individuele begeleiding op maat
Voor wie?
Het individuele traject is voor mensen die meer dan vliegangst alleen hebben en ook hun andere angsten willen aanpakken zoals angst voor liften, het rijden op de autostrade, angst
voor plaatsen waar veel volk is, enz.
Inhoud
Er wordt een individueel behandelplan opgesteld. het meest geschikte traject.
Wanneer?
Volgens afspraak
Prijs
50€ per consultatie
Meer informatie
www.angstomtevliegen.be

NEDERLAND
Er zijn diverse cursussen op de markt. Zo organiseert Stichting Valk vliegangsttraining. Valk is een samenwerkingsverband van KLM, Schiphol, Universiteit Leiden, Transavia, ArkeFly en Martinair.
• Individuele sessie: € 99
• Diagnostische fase € 195
• 1 daagse training € 670
• 2 daagse training € 975
Er bestaan ook Business Class trainingen. Een eendaagse sessie kost € 1500, een tweedaagse sessie € 2000 (inclusief vliegtuigticket in Business Class).
http://valk.org/
Een andere optie is een cursus bij Onbezorgd vliegen van Corendon en Aviation Medical Center, een 1-daagse cursus kost €499, inclusief vlucht. Er zijn ook speciale cursussen voor kinderen.
www.onbezorgdvliegen.nl/verschenen op : 22/07/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt