Dagelijks bad van kind met eczeem kan geen kwaad

Laatst bijgewerkt: July 2016
123-kind-bad-hyg-07-16.jpg

nieuws Uit nieuw onderzoek blijkt dat dagelijks baden geen kwaad kan, mits direct na het baden een vochtinbrengende crème wordt aangebracht.

Dat blijkt uit Amerikaans literatuuronderzoek waarover de Nederlandse wetenschappelijke website Scientas.nl bericht.
Er waren eigenlijk twee kampen: voorstanders en tegenstanders van frequent baden.
Voorstanders van frequent baden (minstens één keer per dag) stellen dat een zeer droge huid vraagt om hydratatie middels een dagelijks badje gevolgd door een vochtinbrengende crème. Zij pleiten er tevens voor om tijdens het baden gebruik te maken van pH-neutrale huidreinigingsmiddelen. Na het badje moet de huid dan droog worden gedept, waarna direct een vochtinbrengende crème wordt gebruikt om het vocht als het ware in de huid in te sluiten.

Tegenstanders van frequent baden denken dat weinig baden (minder dan één keer per dag) de beste manier is om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt. Zij stellen dat weinig baden ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd blijft, omdat constante verdamping van water – wat weer leidt tot verdere uitdroging – voorkomen wordt. Bovendien betekent weinig baden ook dat de huid minder aan zeep (een goedje dat eczeem kan verergeren) wordt blootgesteld.

De nieuwe studie komt tot het besluit dat er geen reden is om kinderen met eczeem een dagelijks badje te ontzeggen. Zolang dat badje maar direct gevolgd wordt door het aanbrengen van een vochtinbrengende crème. Als de vochtinbrengende crème niet direct wordt aangebracht, is het aannemelijk dat de huid nog verder uitdroogt.

Bron:
https://www.scientias.nl/kind-eczeem-best-dagelijks-bad/
http://www.annallergy.org/article/S1081-1206%2813%2900499-7/abstract


verschenen op : 16/07/2016 , bijgewerkt op 15/07/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt