Belgen sceptisch tegenover functionele voeding

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
yoghurt-groenten-lang.jpg

nieuws Steeds meer voeding bevat elementen die een gunstig effect zouden hebben op de gezondheid of de lichaamsfuncties. Zo zijn er magarines die het cholesterolgehgalte zouden doen dalen, yoghurts waaraan allerlei gezondheidsvoordelen worden toegeschreven, enz. Ook al beginnen deze 'functionele voedingsmiddelen' stilaan ingeburgerd te geraken in de winkelrekken, toch staan Belgen er nog schoorvoetend tegenover.

• Een Belg op drie is niet vertrouwd met het begrip functionele voeding. Daarnaast gelooft momenteel 1 Belg op 2 niet (48%) dat functionele voedingsproducten een reële impact kunnen hebben op de gezondheid. Sommige gezondheidsclaims worden argwanend bekeken. Informatie over functionele voedingsproducten krijgt bijna 1 Belg op 6 het liefst van een arts (58%) of van een diëtist (43%). Voor meer dan 8 Belgen op 10 is wetenschappelijk bewijs van vitaal belang. Niet elke claim wordt als geloofwaardig beschouwd. Een vermindering van het cholesterolgehalte en een verbetering van de darmtransit (34%) staan inzake geloofwaardigheid aan de top van de lijst (32%), gevolgd door een betere weerstand (28%) en het regelen van de bloeddruk (25%). Claims als een verhoogde hersenactiviteit (18%), gewichtsverlies (17%) en een mooiere huid (15%) bengelen achteraan.

• Alle scepsis ten spijt, zijn Belgen nieuwsgierig naar deze producten en wil meer dan de helft ze graag uitproberen. Een verklaring voor deze nieuwsgierigheid is wellicht te vinden in de (on)tevredenheid van de Belg met zijn/haar eetgewoonten. Meer dan 1 Belg op 5 geeft spontaan aan niet goed te eten - waaronder vooral mannen en jongeren.

• Meer Franstaligen dan Vlamingen (26%<->19%) geven aan niet tevreden te zijn over hun eetgewoonten. En meer dan 1 Belg op 4 zou beter willen eten. Vooral water, fruit en groenten, graan- en zuivelproducten zouden ze meer willen gaan consumeren.
Dat alles blijkt uit een studie die onderzoeksbureau INRA uitvoerde in opdracht van de Finse zuivelproducent Valio, producent van functionele voeding.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram