ad

Tai chi even effectief als kine bij knieartrose

Laatst bijgewerkt: september 2020
123-vr-ouder-tai-chi-06-16.jpg

nieuws Nieuw onderzoek aan het Tufts Medical Center in het Amerikaanse Boston bevestigt eerdere studies dat Tai chi even effectief is als kine bij knieartrose. Volgens de auteurs van de studie, die verscheen in Annals of Internal Medicine, moet Tai chi beschouwd worden als een verantwoorde therapeutische keuze bij de behandeling van knieartrose: het heeft nagenoeg hetzelfde effect op de vermindering van pijn en de verbetering van de mobiliteit als kine.

De studie volgde 204 mensen van gemiddeld 60 jaar met knieartrose. De helft daarvan volgde gedurende 12 weken twee keer per week een tai chi sessie. De andere helft kreeg zes weken lang twee keer per week kine, gevolgd door zes weken thuisoefeningen.

Aan het begin van het onderzoek werd van alle deelnemers de zogenaamde WOMAC-score bepaald. Deze wordt vastgesteld op basis van pijn, stijfheid, fysiek functioneren. Na 12 weken was de WOMAC-score in de Tai Chi groep met 167 punten verbeterd. In de kinegroep was dit 143 punten. Bij aanvang van de studie lag de WOMAC score in beide groepen rond 250 punten (op een schaal van 0 tot 500). Ook was in beide groepen een verbetering te zien van de kwaliteit van leven, geneesmiddelengebruik en gemoedstoestand. Ook na 52 weken was de verbetering nog zichtbaar. De patiënten die tai chi deden scoorden wel significant beter op depressie en het fysieke aspect van de kwaliteit van leven.


ad


pub