Hebt u al een gedeeld farmaceutisch dossier (GFD)?

Laatst bijgewerkt: juni 2016
logo-GFD-farm-doss-.jpg

nieuws De Belgische apothekers hebben een systeem van ‘Gedeeld Farmaceutisch Dossier’ (GFD) uitgewerkt waardoor élke apotheek in België elektronisch kan nagaan welke geneesmiddelen u het voorbije jaar hebt genomen. Door het raadplegen van het GFD kan de geneesmiddelenbehandeling geoptimaliseerd worden, en kunnen ook eventuele problemen zoals geneesmiddeleninteracties, contra-indicaties, dubbelmedicatie, over- of onderdosering, enz. worden vermeden. Dat is niet onbelangrijk. Indien u bijvoorbeeld bloedverdunners moet nemen, dan mag u geen ontstekingsremmers nemen tegen spierpijn. Door het uitwisselen van medicatiegegevens zijn dergelijke risico’s uitgesloten.

Streng beveiligd
De uitwisseling van informatie wordt streng beveiligd. De vertrouwelijkheid van uw gegevens is gegarandeerd. De apotheker en zijn medewerkers zijn gebonden aan hun beroepsgeheim.
• Uw medicatiegegevens kunnen enkel worden uitgewisseld met andere apotheken en mogen uitsluitend geraadpleegd worden in de apotheek waar u een geneesmiddel haalt.
• De apotheker krijgt alleen inzage in uw geneesmiddelen (naam, dosering en datum van aflevering) van de afgelopen twaalf maanden. Er is geen enkele uitwisseling van andere informatie, bv. de naam van de arts die een geneesmiddel heeft voorgeschreven of de apotheker die het heeft afgeleverd.
• U moet uitdrukkelijk uw toestemming geven voor de raadpleging van de gegevens van uw farmaceutisch dossier, en u kunt deze toestemming op elk ogenblik intrekken.

Hoe toestemming geven tot raadpleging van uw farmaceutisch dossier?
U kunt op twee manieren toestemming geven voor de raadpleging van uw persoonlijk farmaceutisch dossier.
• U kunt dat rechtstreeks bij uw apotheker doen. U moet dan wel uw elektronische identiteitskaart (die de SIS-kaart vervangt) meebrengen en de pincode van uw eID kennen.
• U kunt uw toestemming geven via de website van het eHealthplatform. Daarvoor hebt u een eID-kaartlezer nodig en moet u de pincode van uw elektronische identiteitskaart kennen.
www.ehealth.fgov.be/nl/burgers/on-line-diensten/ehealthconsent
http://eid.belgium.be/nl/je_eid_gebruiken/wat_heb_je_nodig_/kaartlezer/
http://eid.belgium.be/nl/je_eid_gebruiken/wat_heb_je_nodig_/eid_en_pin-code/

Meer info
www.apotheek.be
www.ehealth.fgov.be/nl/burgers/on-line-diensten/ehealthconsent
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram