ad

Strenger advies seksuele overdracht zikavirus

Laatst bijgewerkt: juni 2016
123-labo-tubes-zika-06-16.jpg

nieuws Nu aangetoond is dat het zikavirus langer dan een maand na besmetting via seksueel contact overgedragen kan worden van mannen naar vrouwen, hebben diverse gezondheidsautoriteiten hun advies inzake seksuele overdracht van het zikavirus verstrengd. In ons land heeft de Hoge Gezondheidsraad richtlijnen uitgevaardigd.

1. Vrouwen die zwanger zijn
• Geen seks of alleen vrijen met condoom tijdens verblijf in risicogebied. Overigens wordt een reis naar risicogebied ten strengste afgeraden.
• Geen seks of alleen vrijen met condoom tot het advies van een deskundige in infectieziektes van het ITG of van een universitair referentiecentrum is ingewonnen.

2. Vrouwen die zwanger willen worden
• Geen seks of alleen vrijen met condoom tijdens verblijf in risicogebied. Overigens wordt een reis naar risicogebied ten strengste afgeraden.
• Geen seks of alleen vrijen met condoom na terugkeer uit risicogebied:
- gedurende minstens één en bij voorkeur twee maanden na terugkeer,
- of tot een zika-besmetting kan worden uitgesloten door een infectiespecialist van het ITG of van een universitair referentiecentrum met een aangepaste test.

3. Mannen die in risicogebied verblijven met een zwangere partner of een partner die zwanger wil worden:
• Geen seks of alleen seks met condoom tijdens het verblijf in risicogbied.
• Geen seks of alleen seks met condoom na terugkeer uit risicogebied:
- tot 2 maanden na terugkeer indien de man geen symptomen van een zikabesmetting heeft;
- tot 6 maanden na terugkeer indien de man wél symptomen van een infectie vertoont;
- ofwel tot door een infectiespecialist van het ITG of van een universitair referentiecentrum met een aangepaste test is aangetoond dat er geen besmetting is.

Waar komt het zikavirus voor?
Naast veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Peru, Mexico, Ecuador, Bolivië, Columbia, Panama enzovoorts, komt het zikavirus ook voor in heel wat populaire toeristische bestemmingen zoals Martinique, Guadeloupe, Aruba, Dominikaanse Republiek, de Kaap Verdische Eilanden, Vietnam...

Op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control vindt u een actueel overzicht van de landen waar het zikavirus momenteel voorkomt.

http://ecdc.europa.eu/en/press/epidemiological_updates/Pages/epidemiological_updates.aspx

Bronnen
• Hoge Gezondheidsraad
http://www.health.belgium.be/nl/advies-9340-zika
• RIVM
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Aanpassing_advies_seksuele_overdracht_zikavirus
• WHO
http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204421/1/WHO_ZIKV_MOC_16.1_eng.pdf?ua=1
ad


pub