ITG zoekt deelnemers studie koorts tijdens tropenreis

Laatst bijgewerkt: December 2016
123-man-koorts-termom-170-04.jpg

nieuws Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) gaat op zoek naar de oorzaken van koorts tijdens tropenreizen. Meestal blijven die oorzaken onbekend, omdat er teveel tijd is verstreken tussen de koorts en het bezoek aan een arts. Een duidelijke diagnose is dan zeer moeilijk. Het ITG volgt de komende twee jaar enkele duizenden vrijwillige deelnemers vóór, tijdens en na hun reis naar Afrika, Azië, of Latijns-Amerika.
Koorts op reis is een signaal dat u niet mag negeren. In de tropen kan het gaan om malaria, buiktyfus of dengue. Ook minder bekende verwekkers kunnen koorts veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan het zikavirus of Rickettsia, een bacteriesoort.
Hoe meer tijd verstrijkt na de besmetting, hoe moeilijker het is om bij terugkerende reizigers de oorzaak van een infectie op te sporen. Eerder onderzoek toonde aan dat de malariaparasiet de grootste boosdoener is (in circa 28% van de gevallen de oorzaak van koorts), gevolgd door virussen die ook door muggen worden overgebracht zoals dengue (circa 15%). De oorzaak van koorts bij terugkerende reizigers wordt in een kwart van de gevallen niet gevonden wordt. Als de reiziger die koorts al tijdens zijn reis had doorgemaakt was het bijna onmogelijk om nog een diagnose te stellen.

De koortsstudie
Om beter zicht te krijgen op de veroorzakers van tropische koorts tijdens een reis krijgen de studiedeelnemers voor vertrek in het ITG een korte introductie en vullen zij een vragenlijst in. Er wordt ook een bloedafname gedaan, om onderzoek achteraf te vereenvoudigen. Deelnemers krijgen ook een thermometer mee op reis. Het belangrijkste is echter dat zij leren om bij koorts zelf een vingerprik uit te voeren en enkele druppels bloed op een filterpapiertje te verzamelen.
Met nieuwe technologieën kan het filterpapiertje ook weken of maanden na terugkeer nog onderzocht worden op aanwezigheid van het erfelijk materiaal van ziekteverwekkers. Dankzij de momentopname tijdens de reis kan dan met zekerheid een diagnose van bijvoorbeeld dengue of zika worden gesteld.
Zonder een momentopname tijdens de acute fase is dat bijzonder moeilijk. In het laboratorium is men dan aangewezen op zogenaamde indirecte methoden. Daarbij wordt niet de ziekteverwekker zelf opgespoord, maar de antilichamen die de patiënt aanmaakt na de infectie. De interpretatie van de aanwezigheid van deze antilichamen is vaak niet eenduidig. Antilichamen worden bijvoorbeeld ook gevonden na vaccinatie of eerdere infecties.
Een bijzondere service voor reizigers die deelnemen aan de studie is de mogelijkheid om, in geval van ziekte onderweg, de artsen van het ITG telefonisch of per e-mail om advies te vragen. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Het ITG hoopt tussen nu en augustus 2018 zo’n 4000 deelnemers in te kunnen schrijven.

Deelnemen
Wil u deelnemen aan de studie of meer informatie? Contacteer het ITG dan via fever@itg.be.

bron: http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=691&MIID=637&IID=498&L=N
verschenen op : 20/06/2016 , bijgewerkt op 21/12/2016

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub