Voor u gelezen op Het Nieuwsblad

Is sla uit een pakje even gezond als een verse krop?

Laatst bijgewerkt: June 2016
123-sla-voorverpakt, zakjes-06-161.jpg

nieuws Sla uit een pakje, voorgesneden en gewassen: het is een stuk handiger dan een krop die je nog moet ontmantelen. Maar is de voorverpakte sla ook even gezond. Kobe Ilsen zocht het uit in het VRT-programma 'Over Eten'.

De sla uit een pakje is niet helemaal dezelfde als de sla die je zelf snijdt: de zachte, sappige stukken die we het lekkerst vinden, zijn niet geschikt voor de machines die de sla voorsnijden. Om te versnijden worden andere rassen gebruikt: het blijft kropsla, maar het zijn hardere soorten. "Van de specifieke soort sla die wij gebruiken, daar is het beste deel het gele hart in het midden. De buitenste bladeren worden verwijderd omdat die het makkelijkst kreuken tijdens het productieproces en daarom niet lang houdbaar zijn in de zakjes", zegt Gert Indigne van Univeg, een bedrijf waar groenten verwerkt worden.

Stikstof in het zakje
Maar is die sla dan even gezond? "Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".

Dat proces probeert de industrie tegen te houden door de sla op een correcte manier te gaan verpakken: in een zakje. "We houden het proces tegen door stikstofgas in de zakjes te blazen en zo de zuurstof weg te nemen van de sla. Op die manier behoudt de sla zijn vitamines tijdens de houdbaarheidsperiode. Er is nog altijd een percentage verlies, maar het is te verwaarlozen". Een test wijst uit: sla verpakt zonder stikstof wordt snel bruin, vooral aan de snijranden.

Uit een smaaktest op de redactie van 'Over Eten' blijkt ook dat er weinig verschil geproefd wordt tussen de verse en de voorverpakte sla: bij het blind proeven werd de voorverpakte zelfs lekkerder bevonden. Alleen de prijs verschilt drastisch: een verse krop sla kost 1.62 euro per kilo, de voorgesneden sla 7.45 euro per kilo.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160608_02329943
verschenen op : 03/07/2016
Het Nieuwsblad
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt