ad

Om je brein jong te houden, moet je de trap oplopen

Laatst bijgewerkt: mei 2016
123-benen-trap-5-2.jpg

nieuws Meerdere keren per dag de trap op- en aflopen helpt om je brein jonger te houden.

De trap oplopen is niet alleen een eenvoudige work-out, het is ook zeer efficiënt als lichaamsoefening. En als het gaat over regelmatige fysieke activiteit, dan spreken we meteen ook over een betere conditie van hart en bloedvaten en over een betere doorbloeding van de hersenen. Niet iedereen heeft voldoende tijd, zin of de mogelijkheid om aan sport te doen, maar er zijn een aantal opties die voor iedereen haalbaar zijn, zoals bijvoorbeeld stappen aan een fiks tempo, of een paar keer de trap oplopen.

Een team van de Concordia Universiteit van Montreal heeft het brein van honderden personen tussen de 19 en de 79 jaar onderzocht aan de hand van magnetische golven (MRI scan). Het was hun bedoeling, aldus een van de onderzoekers, om het volume grijze massa te bepalen waarvan de achteruitgang ‘een zeer zichtbaar aspect van het chronologisch verouderingsproces’ is. En wat zegt hun vergelijkende studie? Wel, het volume grijze massa houdt verband met de gemiddelde hoeveelheid treden die de persoon per dag oploopt en met zijn aantal studiejaren. Hoe meer treden je doet, hoe jonger je hersenen blijven. Er konden ook nog andere factoren geanalyseerd worden, maar de specialisten wilden specifiek hierrond onderzoek doen.

Het aantal studiejaren kan je achteraf natuurlijk niet meer inhalen, maar je kan wel je hele leven lang je hersenen ‘trainen’ en ze op een intelligente manier laten werken. Trappen lopen is nog gemakkelijker. Iedere mobiele persoon heeft de kans om wanneer mogelijk telkens de trap te nemen en voor de grootste inspanning te kiezen. "Deze eenvoudige fysieke inspanning biedt een enorm potentieel om de gezondheid van onze hersenen positief te beïnvloeden", zegt een van de onderzoekers. Op het werk, in openbare ruimtes (station, metro...), in het winkelcentrum, in om het even welk gebouw... aarzel niet om de trap te nemen in plaats van de lift. En als je ook thuis een trap hebt, waarom niet een paar keer per dag die treden op en af lopen?


bron: Neurobiology of Aging (www.journals.elsevier.com/neurobiology-of-aging)

ad


pub