ad

Bellen met een gsm die aan het opladen is: schadelijk voor het sperma?

Laatst bijgewerkt: juni 2016
123-smartphone-gsm-5-92.jpg

nieuws Het is niet de eerste keer dat de gsm ervan verdacht wordt om schadelijk te zijn voor het sperma. Maar er zijn alweer nieuwe elementen opgedoken in dit dossier.

Het is vooral de elektromagnetische straling van de mobiele telefoon die geviseerd wordt. Israëlische onderzoekers van het Carmel Medical Center hebben het sperma onderzocht van mannen die op consultatie kwamen omdat ze twijfelden (al dan niet terecht) over hun fertiliteit. Aan de hand van een vragenlijst konden de researchers een aantal parameters evalueren die vooral verband houden met de levenswijze van die mannen, meer bepaald met hun gebruik van de mobiele telefoon.

Een eerste punt: meer dan een uur per dag de mobiele telefoon gebruiken wordt geassocieerd met een aanzienlijk hoger risico op een abnormale (te zwakke) concentratie van spermatozoïden.
Ten tweede: bellen terwijl de gsm aan het opladen is, vormt een supplementaire risicofactor (en hoeveel gebruikers zijn er niet die hun gsm continu laten opladen, op kantoor bijvoorbeeld?)
Ten derde: dit verband is bijzonder groot bij rokers.
Ten vierde: volgens de vaststellingen is er geen invloed op de vorm van de spermatozoïden en op hun beweeglijkheid (hun vermogen om zich te bewegen).
Ten vijfde: het feit dat men de gsm dicht bij de lies draagt (bijvoorbeeld in een zak vooraan in de broek) blijkt geen betekenisvol effect te hebben.

De onderzoekers leiden daaruit af dat “bepaalde gebruikswijzen van de mobiele telefoon nadelig kunnen zijn voor de spermaconcentratie”, maar ze voegen eraan toe – en dat is ook niet verwonderlijk - dat er nog extra onderzoek nodig is om dat alles definitief te bevestigen...


bron: Reproductive BioMedicine Online (www.rbmojournal.com)

ad


pub