Welk voorbehoedmiddel kiezen

Laatst bijgewerkt: december 2018

dossier Als je (nog) niet zwanger wil worden, moet je een voorbehoedmiddel gebruiken. Om te weten welk middel bij jou past, kan je een afspraak maken met een (huis)arts of met een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Niet alle voorbehoedmiddelen zijn even geschikt voor jongeren.

De pil

De meest gebruikte pil is de "combinatiepil". Alle pillen bevatten kunstmatige hormonen (prostageen in combinatie met oestrogeen) die ervoor zorgen dat er geen zwangerschap kan ontstaan. De pil zorgt er niet alleen voor dat er geen eisprong kan plaatsvinden, maar maakt ook dat het slijm in de baarmoederhals minder toegankelijk wordt voor zaadcellen en dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling. De pil is zeer betrouwbaar, als je ze correct gebruikt. Dat betekent dat je ze elke dag, min of meer op hetzelfde uur, moet innemen. Men zegt dat je de pil bent "vergeten" als je ze meer dan 12 uur te laat hebt ingenomen. Voor de minipil geldt: "Vergeten is meer dan 3 uur te laat innemen". Bij vergeten van de minipil dient steeds de noodpil ingenomen te worden. Na 7 dagen correct gebruik van de minipil is de anticonceptieve werking volledig hersteld.

Implant

implant.jpg
Dit is een klein staafje dat onderhuids wordt ingebracht in de bovenarm van de vrouw. Het bevat progestageen hormoon dat langzaam in het bloed vrijkomt, ervoor zorgt dat er geen eisprong plaatsvindt en dat het slijm in de baarmoederhals minder toegankelijk wordt voor zaadcellen. De methode (de merknaam is Implanon®) is zeer betrouwbaar (betrouwbaarder dan de pil) en heeft het voordeel dat je meteen voor een periode van 3 jaar beschermd bent.

Het spiraaltje

Spiraaltjes zijn enkele centimeters groot en zijn gemaakt van plastic, met koperdraad of koperblokjes eromheen. Daarnaast is er ook een hormonaal spiraaltje - een T-vormig spiraaltje met een capsule die constant, vijf jaar lang, een zeer lage dosis hormonen (progestageen) vrijlaat, en daardoor werkt als lokale pil. Het spiraaltje is zeer betrouwbaar (in de praktijk betrouwbaarder dan de pil); het hormonale spiraaltje is bijvoorbeeld even betrouwbaar als sterilisatie. Spiraaltjes zijn wel minder geschikt voor jongeren.

zie ook artikel : Spiraal - IUD

Sterilisatie

Deze methode is zeer betrouwbaar, maar alleen geschikt voor wie geen kinderen (meer) wenst.

zie ook artikel : Vasectomie (Sterilisatie van de man)

zie ook artikel : Sterilisatiemethodes bij man en vrouw : enkele feiten

zie ook artikel : Sterilisatie bij de vrouw

En wat met het condoom?

condomen-doosje.jpg
Het condoom is het enige voorbehoedmiddel dat beschermt tegen een besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), zoals bijvoorbeeld AIDS of chlamydia. Als anticonceptiemiddel is het condoom wel minder betrouwbaar dan de pil, de implant of het spiraaltje (vooral omdat het soms 'vergeten' of verkeerd gebruikt wordt). Daarom raden we je aan om het condoom te gebruiken in combinatie met één van de bovenstaande voorbehoedmiddelen, als bescherming tegen SOA.

Condoom plus noodpil

Als je toch het condoom als bescherming tegen zwangerschap wil gebruiken (omdat je bijvoorbeeld maar zelden seksueel contact hebt), raden wij je aan om het condoom steeds te gebruiken en vooraf de noodpil in huis te halen, zodat je die onmiddellijk kan innemen wanneer er iets misloopt met het condoom.

zie ook artikel : De 'noodpil' of morning-after pil

Pil vergeten -- Wat nu?

Als je dit ooit overkomt, weet dan dat je de vergeten pil zo snel mogelijk, binnen de 12 uur na het normale tijdstip, moet innemen. Dan is de pil opnieuw veilig.

Wacht je langer dan 12 uur of begin je één dag te laat met een nieuwe strip, dan is de pil niet langer veilig. (Enkel bij Ovidol® of Gracial® kan het vergeten van de eerste pil geen kwaad, omdat de pilpauze maar 6 i.p.v. 7 dagen bedraagt).Wat je in dat geval moet doen om alsnog een zwangerschap te vermijden, kom je te weten uit het onderstaande schema. Ga na welke situatie op jou van toepassing is.

Eerste week uit de strip 1 of meer pillen vergeten (meer dan 12 uur te laat) - geen seks tijdens de laatste vijf dagen [oplossing 1)
- wel seks tijdens de laatste vijf dagen [oplossing 2)
Tweede week uit de strip 1, 2 of 3 pillen vergeten - geen seks of wel seks tijdens de laatste vijf dagen [oplossing 3 ]
4 of meer pillen vergeten - geen seks tijdens de laatste vijf dagen [oplossing 1]
- wel seks tijdens de laatste vijf dagen [oplossing 2)

Derde week uit de strip

 

1 of meer pillen vergeten  - geen of wel seks tijdens de laatste vijf dagen [oplossing 4 )]

Oplossing 1
• laatst vergeten pil innemen
• andere vergeten pillen laten zitten
• verder gaan met je strip
• condoom gebruiken tot je 7 dagen lang pil correct hebt ingenomen

Oplossing 2
• laatst vergeten pil innemen
• andere vergeten pillen laten zitten
• verder gaan met je strip
• condoom gebruiken tot je 7 dagen lang pil correct hebt ingenomen
• Noodpil gebruiken

Oplossing 3
• laatst vergeten pil innemen
• andere vergeten pillen laten zitten
• verder gaan met je strip
• de pil blijft veilig, geen condoom of noodpil nodig

Oplossing 4
ofwel
• laatst vergeten pil innemen
• andere vergeten pillen laten zitten
• verder gaan met je strip
• aansluitend nieuwe strip (geen pilpauze - kleurenstrip: enkel laatste kleur)
• de pil blijft veilig, geen condoom of noodpil nodig

ofwel
• stop onmiddellijk 7 dagen (berekend vanaf eerste pil)
• nadien starten met een nieuwe strip
• de pil blijft veilig, geen condoom of noodpil nodigverschenen op : 04/02/2004 , bijgewerkt op 20/12/2018