Meld tekenbeten via nieuwe App voor smartphones

nieuws In juni 2015 lanceerde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid TekenNet.be. Dat wordt nu aangevuld met een app voor smartphones. Het WIV spoort de bevolking aan om elke tekenbeet systematisch te melden via de website of de nieuwe app.

Het doel van de website is om een overzicht te geven van de risicogebieden voor tekenbeten in België. De eerste zes maanden na de lancering van de website hebben bijna 2500 deelnemers meer dan 5200 tekenbeten geregistreerd.

• De incidentie van de geregistreerde beten lag het hoogst in de provincies Luxemburg (79/100 000 inwoners), Limburg (61/100 000) en Namen (60/100 000). Er werden bijna evenveel meldingen in Vlaanderen (30/100 000) als in Wallonië (31/100 000) geregistreerd.
• De meerderheid van de beten (68%) deed zich voor binnen een straal van minder dan 10 km van de woonplaats, heel vaak zelfs op minder dan 1 km.
• De slachtoffers werden meestal gebeten tijdens een vrijetijdsactiviteit (91%) en hoofdzakelijk in een bos (44%) of tuin (37%). Andere omgevingen zijn natuurreservaten, velden of weiden,
parken of speeltuinen in de stad, een golfterrein, langs de weg enz.

U kunt zich via de website ook inschrijven om deel te nemen aan een regelmatige opvolging. Het doel is een stabiele groep samen te stellen om vergelijkingen te kunnen maken van het jaarlijks aantal beten en na te gaan welk percentage van de gebeten personen een erythema migrans (een groter wordende rode vlek, het frequentste symptoom van de ziekte van Lyme) ontwikkelt.

Ziekte van Lyme
Teken kunnen de ziekte van Lyme (of borreliose) overbrengen. Wanneer een besmette teek bloed zuigt, kunnen de bacteriën via het speeksel van de teek overgedragen worden op de gastheer.
In België schat men dat 10% van alle teken besmet zijn. Het overdrachtsrisico van de bacterie stijgt naarmate de teek langer blijft vastzitten op de huid. Als de teek binnen 12 tot 24 uur verwijderd wordt is de kans op besmetting klein. Na een beet van een teek, bedraagt het risico op de ontwikkeling van de ziekte ongeveer 1 tot 2%.

Lyme-borreliose komt in België vooral voor bij inwoners uit de regio van Leuven, de Kempen en de Ardennen, streken waar ook de meeste teken zijn. Studies tonen aan dat jaarlijks ongeveer 8000 tot 10 000 patiënten hun arts raadplegen voor een erythema migrans, vaak het eerste symptoom van de ziekte van Lyme. Als er sprake is van een erythema migrans, is een serologische test overbodig en moet meteen antibiotica worden toegediend.
Ondanks jaarlijkse schommelingen schommelt het aantal positieve tests in de periode 2003-2012 tussen 1200 tot 1700 per jaar. In 2013 en 2014 is een duidelijke toename van het aantal gerapporteerde positieve resultaten waargenomen met een totaal van 1843 gevallen gemeld in 2013 en 2257 in 2014. Deze toename loopt gelijk met de stijging van het aantal uitgevoerde tests.

Bron:
U vindt de app van TekenNet hier:
https://www.wiv-isp.be/News/Documents/QR%20code%202.pdf
https://tekennet.wiv-isp.be/


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram