Sporten is ook bij slechte luchtkwaliteit gezond

Laatst bijgewerkt: mei 2016
123-luchtver-leefm-smog-verkeer-170_12.jpg

nieuws Volgens een Britse studie in het tijdschrift Preventive Medicine zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen of fietsen in vervuilde stadslucht groter dan de nadelen van het inademen van vervuilde lucht.

Op basis van computersimulaties komt de studie tot het besluit dat de luchtvervuiling in slechts 1 % van alle steden zo hoog is dat de voordelen van (langdurig) wandelen of fietsen niet opwegen tegen de nadelen van de vuile lucht. In de meeste matig vervuilde steden, zoals Brussel, Parijs of Londen, moet men meer dan 7 uur per dag fietsen of 16 uur wandelen voor de nadelen groter zijn dan de voordelen. Op sterk vervuilde plekken wegen de nadelen sterker dan de voordelen wanneer men meer dan 30 minuten fietst of meer dan 90 minuten wandelt.

Om de ongezonde lucht in kaart te brengen, gebruikten ze de concentratie aan ultrafijne stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer (PM 2,5), die diep kunnen doordringen in de longen en daarom schadelijk zijn.

zie ook artikel : Is sporten langs een drukke verkeersweg gezond of ongezond?

Bron:
http://www.cam.ac.uk/research/news/walking-and-cycling-good-for-health-even-in-cities-with-higher-levels-of-air-pollution
http://www.nhs.uk/news/2016/05May/Pages/exercise-benefits-despite-pollution.aspxverschenen op : 31/05/2016


pub