ad
Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Voetblaren voorkomen lukt met dit trucje

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Tijdens het lopen de pijn verbijten omdat je een blaar voelt opkomen: het scenario is veel sporters wellicht niet vreemd. Uit een recent onderzoek aan de universiteit van Stanford blijkt dat er een simpel trucje bestaat om ze te voorkomen.
Een team wetenschappers, onder leiding van professor Grant Lipman, volgde gedurende zeven dagen 128 hardlopers die deelnamen aan de Racing The Plantet-marathon. In die week tijd legden de sporters 250 kilometer af. Elke dag, net voor hun vertrek, moesten ze aan een voet papieren tape aanbrengen op plekken waar makkelijk blaren ontstaan. Aan de andere voet werd geen tape bevestigd. Deelnemers die niet snel voetblaren ontwikkelen, moesten de papieren tape op willekeurige zones op hun voeten kleven.

Na het experiment werd een en ander duidelijk. De papieren tape voorkwam bij 98 van de lopers blaarvorming. Op de zones zonder tape ontstonden bij 81 deelnemers wel blaren. De wetenschappers concluderen in het vakblad Clinical Journal of Sport Medicine dat goed voor je voeten zorgen essentieel is om de eindmeet te halen. Dit is een goedkope en makkelijke manier van blaarpreventie”, zegt Lipman. Of poeders, zalfjes en speciale pleisters ook helpen om blaren te voorkomen, moet onderzoek nog uitwijzen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160413_02234829

Het Nieuwsblad
ad


pub