ad

Welke klachten kunnen wijzen op Multiple Sclerose?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Multiple sclerose is een auto-immuunziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Hierbij ontstaan er op verschillende plaatsen (multiple) ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en dit laat littekens (sclerose) achter.

Multiple sclerose wordt gekenmerkt door zeer verschillende symptomen of klachten omdat de ontsteking en de zenuwschade overal in het centraal zenuwstelsel kan voorkomen. De klachten verschillen van persoon tot persoon en naargelang het type MS. Er zijn geen twee personen met MS met hetzelfde klachtenpatroon.
Meestal treden de eerste klachten pas op als de ziekte al een tijdje bestaat en al zenuwschade heeft toegebracht. Het ziekteverloop is bovendien zeer wisselend. Vaak komen de klachten, zeker in het begin, in aanvallen op en verdwijnen na een tijdje weer. Na verloop van tijd kunnen de klachter erger worden of langer duren en kunnen nieuwe klachten opduiken.

Ze kunnen ook uitgelokt worden of verergeren door bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld een infectie, zwangerschap, stress, hoge temperaturen...
Vaak gaat het om klachten die ook bij tal van andere ziekten voorkomen, waardoor men zelden direct aan MS zal denken.
MS is niet te genezen, maar de evolutie van de ziekte kan meestal wel afgeremd worden en de meeste klachten kunnen in mindere of meerdere mate behandeld worden.

Veel voorkomende klachten zijn:
Oogklachten zoals verminderd zicht, een donker waas voor het oog, dubbelzicht of gezichtsverlies aan één oog, onwillekeurige bewegingen van het oog: ze zijn een gevolg van een ontsteking van de oogzenuw (optische neuritis) en zijn vaak een eerste teken van MS.
Pijn, bijvoorbeeld aangezichtspijn of pijn aan de ogen, is een veelvoorkomende klacht bij MS die vaak in een vroeg stadium optreedt. Ook een branderig, prikkelend gevoel in de ledematen komt vaak voor. De pijn kan 's nachts of bij warmte verergeren. Ze reageert meestal niet op gewone pijnstillers.
Gevoelsstoornissen zoals tintelingen, voosheid, verminderde gevoeligheid of pijn. Bekend is het zogenaamde teken van Lhermitte. Bij het naar voren buigen van de nek, voelt men een elektrische schok(je) langs de rug lopen.
Gevoeligheid voor hoge of lage temperaturen.
Krachtsverlies en/of stijfheid in een arm en/of been. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten door moeite om een voet op te heffen, een slepend been...
Beven (tremor) wanneer u iets wil doen of iets wil vastpakken.
Vermoeidheid is een van de meest voorkomende verschijnselen. Het gaat om een zeer erge vermoeidheid die plots kan optreden. In het begin treedt ze meestal op in de namiddag.
Evenwichts- en coördinatiestoornissen (ataxie) door een ontsteking in de kleine hersenen. Hierdoor ontstaan schokkerige, slecht gestuurde bewegingen.
Duizeligheid
Blaas- en darmproblemen, zoals onvrijwillig urineverlies, aandrang om te plassen en constipatie of verstopping.
Geheugen- en concentratieproblemen
Seksuele problemen: minder of ander gevoel, erectieproblemen, impotentie.

Hoe wordt de diagnose van MS gesteld?
Wanneer u een of meerdere van deze klachten hebt en ze regelmatig terugkomen, is het nuttig om een arts te raadplegen.
De diagnose van MS kan heel wat tijd in beslag nemen omdat de symptomen wisselen en soms lijken op die van andere ziektes. Ook is er geen eenvoudige test die zekerheid geeft.

Om de diagnose te stellen worden meerdere technieken gebruikt.
Neurologisch onderzoek om de preciese aard van de klachten en afwijkingen op te sporen. Uw arts zal de klachten opvolgen en meerdere keren uw reflexen, kracht, gevoel, evenwicht, coördinatie enzovoorts controleren.

Lumbaalpunctie
Met een lange naald in de ruimte onder het ruggenmerg wordt een kleine hoeveelheid van het hersen- en ruggenmergvocht afgenomen voor verder onderzoek

NMR- of MRI-scan
Dit is een scanner die gebruik maakt van een sterk magneetveld, die de hersenen en het ruggenmerg in beeld kan brengen om afwijkende plekken (laesies) op te sporen.

Opgewekte of geëvoceerde potentialen
Er worden elektroden op de huid of kleine naaldjes in de huid aangebracht, waarbij de reactie op bepaalde prikkels worden gemeten: gevoelsprikkels (kleine elektrische schokjes), geluidsprikkels (klikjes), of gezichtsprikkels (bewegende zwart-witte blokjes). Op die manier worden verstoringen in de geleiding van bepaalde zenuwbanen opgespoord.

Bloedonderzoek
Het bloed wordt uitgebreid onderzocht, vooral om andere oorzaken uit te sluiten. MS kan tot op heden niet in het bloed aangetoond worden.

zie ook artikel : Multiple sclerose (MS - of multipele sclerose)

Bronnen:

www.ms-vlaanderen.be

www.ms-sep.be

www.uzleuven.be

www.ms-gateway.be

www.mscenter.be

www.ms-antwerpen.be

www.msif.org
ad


pub