ad
Voor jou gelezen op De Standaard

Het is bewezen: een appel per dag doet langer leven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Je hoort het al jaren: ‘an apple a day keeps the doctor away’. Onderzoekers van de universiteit van West-Australië besloten om hier concrete bewijzen aan te hangen. Uit de resultaten van hun onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks een appel eten, het risico op vroegtijdige dood met 35 procent verkleinen.

In Australië is onderzoek naar antioxidanten niet uniek. Het landbouwministerie van West-Australïe bundelde alle bevindingen rond appels voor een onderzoek met de universiteit van West-Australië. 1.500 vrouwen werden in een studie gedurende vijftien jaar gevolgd. Vanaf hun 70e levensjaar werd vijftien jaar lang hun consummatie van appels onderzocht. Het resultaat? Wie dagelijks 100 gram appel eet, gelijk aan ongeveer een appel, heeft een hogere levensverwachting. Het risico op vroegtijdige dood werd daarbij verminderd met 35 procent.

Jonathan Hodgson van de School of Medicine and Pharmacology aan de West-Australische universiteit benadrukt dat men ander fruit niet links moet laten liggen. Ook andere fruitsoorten dragen met hun antioxidanten bij tot een betere gezondheid.

Appelvezels zouden bijdragen tot een lagere cholesterol, een betere bloeddruk en een verminderd risico op kanker. Ze bevatten verder ook magnesium, kalium, vitamine C en flavonoïden. De flavanoïden hebben een antioxiderende werking, waarbij ze een lager risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengen. Ze zitten vooral in de schil van de appel.

Artikel uit De Standaard


De Standaard
ad


pub