Huwelijk is goed voor kankerpatiënten

Laatst bijgewerkt: mei 2016

nieuws Getrouwde kankerpatiënten hebben een grotere overlevingskans dan patiënten zonder partner. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten onder bijna 800.000 kankerpatiënten waarvan bijna de helft tijdens de studie overleed.

Alleenstaande mannen hadden 27 procent meer kans om te overlijden door hun kanker dan gehuwde mannen, alleenstaande vrouwen hadden een 19 procent grotere overlijdenskans. Gehuwde kankerpatiënten hadden doorgaans een betere ziekteverzekering, leefden in betere buurten dan hun ongehuwde lotgenoten, kregen een vroegere diagnose en een betere behandeling. Maar ook als met die factoren rekening werd gehouden, bleef er een verschil bestaan van 22 procent bij de mannen en 15 procent bij de vrouwen. De onderzoekers vermoeden dat 'sociale steun' een grote rol speelt bij het genezingsproces. Mogelijk verkeerden de gehuwde kankerpatiënten ook in een betere gezondheid toen ze kanker kregen of bij aanvang van het onderzoek.

In het onderzoek werd niet gekeken naar ongetrouwde koppels die samenwonen, noch naar andere vormen van sociale relaties (kinderen, goede vrienden...). Ook werd geen rekening gehouden met koppels die uit elkaar gingen na een diagnose van kanker.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram