Goede cholesterol beschermt niet altijd tegen hart- en vaatziekten.

Laatst bijgewerkt: mei 2016

nieuws Sommige mensen met een hoog gehalte aan 'goede' HDL-cholesterol, zouden toch meer risico lopen op hart- en vaatziekten, zeggen Amerikaanse onderzoekers.
Jarenlang kregen we te horen dat er twee soorten cholesterol bestaan: 'slechte' of LDL-cholesterol, die zich vastzet op de vaatwanden, waardoor de bloedvaten vernauwen en hart- en vaatziekten ontstaan; en 'goede' of HDL-cholesterol, die cholesterol uit de bloedbaan verwijdert en dus zou beschermen tegen hart- en vaatziekten.
LDL en HDL zijn in feite geen cholesterol, maar transporteiwitten waaraan het cholesterol zich vasthecht. Eenvoudig gezegd halen HDL-eiwitten cholesterol weg uit de bloedvaten en brengen het naar de lever waar het wordt verwerkt, terwijl cholesterol dat vastzit op LDL-eiwitten in de bloedvaten blijft hangen en zich vastzet op de bloedvatwand.

Onderzoek naar geneesmiddelen die de HDL-cholesterol verhogen, blijken amper impact te hebben op het risico op hart- en vaatziekten. Op zoek naar een verklaring analyseerden Amerikaanse onderzoekers onder meer bloedstalen van 328 mensen met uitzonderlijke hoge HDL-cholesterolwaarden. Ze vergeleken die met stalen van 398 mensen met uitzonderlijke lage HDL-waarden. Daarbij ontdekten ze dat sommige van de mensen met zeer hoge HDL-waarden (3 %) een mutatie in de genen hebben waardoor de belangrijkste receptor van dit HDL-cholesterol – SR-BI – niet in staat is om goede cholesterol op te nemen. Uit een ander onderzoek was gebleken dat mensen met deze genmutatie een bijna tweemaal zo grote kans hebben om hart- en vaatziekten te krijgen.

Betekent dit nu dat we het 'goede' HDL-cholesterol niet langer als 'goed' mogen beschouwen? Dat zou wat kort door de bocht zijn. Uiteindelijk werd de genmutatie slechts gevonden bij een zeer beperkt aantal mensen met een zeer hoog HDL-gehalte. Bovendien verhoogt deze genmutatie het risico op hart- en vaatziekten slechts in beperkte mate. Dat dit hogere risico op hart- en vaatziekten ook veroorzaakt wordt door het HDL-cholesterol, wordt door dit onderzoek echter niet aangetoond.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram