Bedrijfssaneringen vormen gezondheidsrisico

Laatst bijgewerkt: september 2019
stress-vergadering.jpg

nieuws Volgens Fins onderzoek leiden bedrijfssaneringen die gepaard gaan met het inkrimpen van een bedrijf en het verminderen van het aantal personeelsleden tot toename van het ziekteverzuim en de sterfte onder het overblijvende personeel. Het onderzoek vond plaats in vier steden onder ruim 22.000 gemeentelijke ambtenaren van 19 tot 62 jaar over een periode van 7,5 jaar.
Een grote inkrimping van het personeelsbestand ging gepaard met een forse toename van het ziekteverzuim onder het vaste personeel, maar niet onder tijdelijk personeel. Ook de sterfte door hart- en vaatziekten verdubbelde. In de eerste vier jaar was het risico zelfs 5 maal zo groot, daarna bijna 1,5 maal. De sterfte door andere oorzaken nam niet toe.
De onderzoekers besluiten dat de gezondheidsrisico's van bedrijfssaneringen niet mogen onderschat worden, niet alleen bij diegenen die het directe slachtoffer zijn (omdat ze ontslagen worden of moeten afvloeien) maar ook bij de overblijvende werknemers.

alle artikelen in rubriek werken


bron: British Medical Journal, 4 maart 2004


WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX
mededeling MetaGenics

Drukte? Spanning? Zenuwen? Met MetaRelax® duw je ze allemaal van je af! Doe mee en WIN 1 JAAR GRATIS MetaRelax® t.w.v. €180!

DOE MEE & WIN >>

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram