Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Zwanger worden? Eerst op dieet

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Meer dan een derde van de Vlaamse vrouwen is bij de start van een zwangerschap te zwaar. Een op de tien is obees. Ze riskeren daardoor meer complicaties en problemen achteraf. Ook de kinderen lopen verhoogde risico’s. “Vrouwen met een te hoog BMI die een kind willen, moeten eerst een poging doen om door gezond te leven overtollige kilo’s kwijt te ­raken”, zegt onderzoekster Annick Bogaerts.

Gynaecologen of huisartsen raden vrouwen met overgewicht aan om eerst wat kilo’s kwijt te spelen vooraleer ze met kinderen beginnen. Ze doen dat niet zomaar. Wie een te hoog BMI heeft, raakt moeilijker zwanger. Tijdens de zwangerschap hebben dikkere vrouwen dan weer vaker last van complicaties als een hoge bloeddruk, miskramen en zwangerschapsdiabetes. En na de bevalling komt de borstvoeding soms moeilijk op gang.

Dat meer dan één op de drie zwangere vrouwen (34,2 procent) in Vlaanderen een BMI van meer dan 25 heeft, is dus geen goed nieuws. De gloednieuwe cijfers komen van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) en het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. Ze zijn gebaseerd op zwangerschappen uit 2014.

Sinds 2009 registreert het SPE systematisch het gewicht van vrouwen bij de start van hun zwangerschap. In zes jaar tijd is er een toename van overgewicht van 2,2 procent.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160304_02166209


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram