Quiche met zalm, spinazie en erwten

Laatst bijgewerkt: april 2016
QuicheSaumonPois.jpg

recepten

• Bereidingstijd: 20 minuten
• Gaartijd: 40 minuten

Ingrediënten (voor 6 personen)

• 1 rol bladerdeeg
• 250 g verse spinazie
• 3 eieren
• 20 cl room
• 150 g (gerookte) zalm
• 150 g erwten (vers of diepgevroren)
• 150 g verse geitenkaas
• 40 g pijnboompitten
• Zout en peper
• Paprikapoeder en nootmuskaat
• Een scheut olijfolie

Facultatief: kerstomaten, courgette, mozzarella

Bereiden

De groente
• Was de spinazie en verwijder de nerven. Zwier de bladeren droog en hak ze fijn. Laat ze dan 2 à 3 minuten stoven op een zacht vuur in een pan met een scheut olijfolie. Kruid met peper, nootmuskaat en zout. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en laat het staan op kamertemperatuur.
• Spoel de erwten en blancheer ze een paar minuten in lichtgezouten water.

De vis en de kaas
• Gebruik je gerookte zalm, dan snij je de plakken in sliertjes. Gebruik je verse zalm, snij de vis dan in blokjes en bak ze kort in een scheutje olijfolie. Kruid ze en bewaar ze koud.
• Klop en eieren los in een beslagkom. Voeg de room toe en de verbrokkelde geitenkaas.
• Laat de pijnboompitten even kleuren in een pan zonder vetstof. Voeg ¾ van de pitten bij het eierroommengsel, roer zacht om en kruid met peper en zout. Optioneel kan je wat paprikapoeder toevoegen.

Het deeg
• Laat het deeg even op kamertemperatuur komen en rol het open.
• Schik het deeg in een taartvorm en druk het goed aan tegen de randen. Snij de overtollige stukken af, prik het deeg in met een vork en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.
Ligt er geen bakpapier onder het deeg, dan moet je de vorm eerst inwrijven met wat olijfolie en bestrooien met een snufje bloem.
• Beleg het deeg met de spinazie, de zalm en de erwten. Optioneel kun je ook nog een aantal kerstomaten, stukjes mozzarella en een paar gebakken courgetteblokjes toevoegen.
• Giet er dan het eierbeslag op.
• Laat de quiche zo’n 30 minuten bakken in de voorverwarmde oven op 200 °C.
• Strooi de resterende pijnboompitten over de quiche en laat hem nog zo’n 5 à 10 minuten verder garen. Zorg ervoor dat de quiche niet te bruin en te droog wordt.

Serveren

Lekker zowel warm als koud. Een aardappelsalade met fijngesnipperde peterselie of bieslook past hier ook perfect bij. Of een krokante groene salade met jonge blaadjes spinazie en rode biet.

Voor de gezondheid

Zalm is rijk aan antioxidanten en omega-3, wat een heilzaam effect heeft op hart en bloedvaten. Spinazie zit boordevol vitamine B9 (foliumzuur) en K, vezels en mineralen (vooral ijzer en mangaan).
Wie lijnbewust eet, kiest best voor geitenkaas met een verminderd vetgehalte. En een caloriearme krokante rauwkostsalade met een lichte vinaigrette kan wat tegengewicht geven voor het calorierijke bladerdeeg.

Fijnproeverstip

Op dit recept kan je eindeloos variëren naargelang van je smaak en het seizoen. De zalm kan je vervangen door scampi, kabeljauw, zalmforel... Je kunt ook extra groente toevoegen: zie facultatieve ingrediënten. Maar ook asperges passen hier perfect bij.


bron: Barbara Simon
verschenen op : 14/04/2016


pub