Welke geneesmiddelen kunt u gebruiken als u hooikoorts hebt?

Laatst bijgewerkt: March 2016
neusdrs-vr-170_400_03.jpg

tips Bij een eerste aanval van hooikoorts, overlegt u het best met uw arts of en zo ja welke geneesmiddelen u eventueel kunt nemen. Er bestaan verschillende types van geneesmiddelen: pilletjes om in te nemen, producten om in de neus te spuiten enz. Indien mogelijk verdienen de neussprays de voorkeur. Afhankelijk van de aard, ernst en duur van uw klachten kan de arts verschillende soorten medicijnen voorschrijven. Sommigen hebben een beschermende werking en moeten continu worden gebruikt. Anderen gebruikt u alleen als u klachten hebt.

Start tijdig met uw medicatie: dat betekent zeker bij ernstige klachten meestal een tweetal weken voor aanvang van het pollenseizoen. De geneesmiddelen moeten ook genomen worden als u weinig klachten hebt. Bespreek dit met uw (huis)arts.

Antihistaminica
Als u af en toe allergische klachten heeft, dan kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken. De spray werkt binnen een kwartier, de tabletten binnen enkele uren.
• Neem het middel zodra u klachten krijgt of als u verwacht klachten te krijgen.
• Als de klachten een tijdje weg zijn probeert u weer te stoppen. • Langdurig gebruik kan geen kwaad.
• De neusspray en de tabletten helpen meestal ook tegen branderige en jeukende ogen, maar helpen niet of nauwelijks tegen een verstopte neus of bij astmaklachten.
• Van sommige antihistaminica-tabletten kunt u slaperig worden.
• Bij zwangere vrouwen worden de orale middelen afgeraden tijdens het eerste trimester.

Neusspray met corticosteroïden
Als u vaak of vrijwel voortdurend allergische of hyperreactieve klachten heeft, dan helpt een neusspray met corticosteroïden het best.
• Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Dus best enkele dagen voor het pollenseizoen beginnen.
• Gebruik de neusspray minstens vier weken lang elke dag.
• Langdurig gebruik kan geen kwaad, maar soms kunnen corticosteroïden het slijmvlies wat kwetsbaar maken, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden. Als u dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kunt u het middel gerust weer gebruiken.
• Omdat de cortisonedosis zeer laag is, mogen ze ook tijdens de zwangerschap en bij kinderen vanaf 4 jaar worden gebruikt, maar dan in aangepaste dosis en niet te lang (omdat het mogelijk de groei kan vertragen).

Neusdruppels
Neusdruppels of sprays op basis van een vaatvernauwend middel (efedrine, pseudo-efedrine en xylometazoline), een zogenaamde vasoconstrictor, worden afgeraden. Ten eerste zijn ze alleen effectief tegen een verstopte neus, en ten tweede en vooral, kunnen ze bij stoppen zogenaamd ‘rebound’-congestie veroorzaken met roodheid, zwelling en een verstopte of lopende neus. U heeft ook steeds grotere hoeveelheden neusdruppels nodig en dreigt in een vicieuze cirkel terecht te komen.
Indien u ze toch gebruikt, dan mag u ze maximaal gedurende een 5-tal dagen aaneensluitend gebruiken.

Oogdruppels
Oogdruppels met antihistaminica kunnen gebruikt worden wanneer u vooral oogklachten hebt (tranende, rode ogen enz.) of indien de oogklachten niet weggaan met andere geneesmiddelen.

Homeopathie
Nogal wat hooikoortspatiënten gebruiken homeopathische geneesmiddelen en zijn daar zeer tevreden over. Veel gebruikte producten zijn Allium cepa (ui), Arsenicum album, Euphrasia officinalis (ogentroost), Nux vomica, Pulsatilla pratensis, Sabadilla (nieskruid), of samengestelde producten zoals APP Unda, Pollen Plus Dolisos, Optidol Dolisos, Vanocomplex 82, Pollinosan, Luffanil...
Of die homeopathische geneesmiddelen ook effectief zijn en beter werken dan een placebo (een nepgeneesmiddel), is echter onvoldoende aangetoond.

zie ook artikel : Welke geneesmiddelen helpen tegen hooikoorts en wat werkt niet?

zie ook artikel : Wereld Allergie Week :Wat kunt u doen tegen hooikoorts?

Hyposensibilisatie of immunotherapie
Immunotherapie is een interessante optie voor mensen die veel last hebben van hun allergie en bij jongere mensen. Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, bv. graspollen, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren. In feite wordt het kwaad met het kwaad bestreden. Doel is de allergische klachten drastisch te doen afnemen of zelfs geheel te laten verdwijnen, zodat u geen of alleszins veel minder medicamenten moet nemen.
De effecten zijn vergelijkbaar met die van corticoïden die via de neus worden toegediend, en zijn superieur aan die van andere allergiegeneesmiddelen zoals antihistaminica en antileucotriënen. Meestal is er al tijdens het eerste jaar een vermindering van de klachten merkbaar.
Groot voordeel van immunotherapie is dat het effect minstens 6 tot 12 jaar aanhoudt nadat de behandeling is stopgezet.
Een bijkomend voordeel is dat het, alleszins bij kinderen, de kans op ontwikkeling van astma en andere allergieën vermindert.

zie ook artikel : Vaccineren tegen hooikoorts of pollenallergie?

Bronnen
www.uza.be/behandeling/hooikoorts-pollen-stuifmeelallergie
• Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutiche Informatie. Transparantiefiche Medicatie bij seizoensgebonden allergische rhino-conjunctivitis - www.bcfi.be
• Juryrapport Consensusvergadering ‘Doelmatige behandeling van allergische aandoeningen (rhinoconjunctivitis, astma, anafylaxie op hymenopteragif), anafylaxie en angio-oedeem’ RIZIV 2010 - www.riziv.fgov.be
• NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rhinitis -
https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-allergische-en-niet-allergische-rhinitis
www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts
www.umcg.nl/NL/Zorg/Volwassenen/zob2/Hooikoorts/Paginas/default.aspx

Wereld Allergie Week 2014
4-10 april 2016

www.worldallergy.org/physician-resources/world-allergy/world-allergy-week-2016verschenen op : 07/04/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt