Snij je voedsel best op een houten snijplank of op een snijplank gemaakt van kunststof?

Laatst bijgewerkt: maart 2016

nieuws Door al die kookprogramma’s van tegenwoordig worden we overstelpt met keukentips – de ene al belangrijker dan de andere – die van ons een ‘echte chef’ moeten maken. En telkens weer worden we er ook op gewezen dat hygiëne in de keuken van primordiaal belang is. En dat is toch wel ECHT belangrijke informatie, dat is geen show!

Zo wordt er vaak aanbevolen om te opteren voor een werkblad in graniet, inox of steen, zelfs al reinig je het werkblad regelmatig. En om je groente, fruit, vlees en vis te snijden op een plank die gemaakt is van kunststof in plaats van hout. Zo’n houten plank kan zeer decoratief zijn, maar tegelijk is ze een echte broeihaard voor microben. Allerlei kiemen kunnen zich gemakkelijk nestelen in het poreuze hout en in de groefjes die worden veroorzaakt door de messen of ander keukenmateriaal. Zelfs als je een houten snijplank regelmatig schoonmaakt met water en zeep, zullen er nog microben achterblijven die zich vermenigvuldigen. Hout is namelijk het ideale materiaal om vocht vast te houden en het wordt zodoende een geschikte biotoop voor de ontwikkeling van microben. Dergelijke bacterieën kunnen je voedsel en je keukengerei besmetten, ook al reinig je ze rigoureus. Ze kunnen maagdarmproblemen veroorzaken, vaak ernstige zelfs.

Daarom geef je beter de voorkeur aan een snijplank in kunststof of in glad glas.


bron: Barbara Simon

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram