Welke snijplank is best: een houten of plastic snijplank?

In dit artikel
Welke snijplank is best: een houten of plastic snijplank?

dossier

Men denkt vaak dat plastic snijplanken gemakkelijker schoon te maken zijn en dus automatisch ook hygiënischer zijn. Maar is dat wel zo? En hoe moet je een snijplank onderhouden?

Lees ook: Zo krijg je die vervelende uiengeur van je handen

Hout is beter dan plastic

Getty_snijden_koken_snijplank_2022.jpg

© Getty Images

Uit onderzoek blijkt dat houten snijplanken eigenlijk net zo veilig - zo niet veiliger - zijn dan snijplanken uit plastic. Ook al is hout moeilijker schoon te maken en kan het niet in de vaatwasser, hout is van nature antimicrobieel. Als je in een plastic snijplank snijdt daarentegen, vormen zich gleuven en spleten, dankbare plekken voor bacteriën om zich te verstoppen. In hout zitten ook veel spleten, maar die spleten zijn dieper. Dat betekent dat de bacteriën erin vallen en uiteindelijk sterven. Ze komen dus niet meer in contact met voedsel. 

Lees ook: Waarom wenen we bij het snijden van ui en wat kunt u eraan doen?

Welke houtsoort gebruik je het best?

Er is wel een onderscheid in de houtsoorten van een snijplank. Hardhout, zoals esdoorn, is bijvoorbeeld beter bestand tegen bacteriën. Hardhout is namelijk fijnkorrelig. De capillaire werking van die korrels trekt vloeistof naar beneden, waardoor de bacteriën worden ingesloten. Ze sterven dus als de plank na het schoonmaken droogt.
Zachte houtsoorten, zoals cypres, zullen de rand van je mes minder snel bot maken, maar vormen ook een groter risico voor de voedselveiligheid. De reden daarvoor is dat ze grotere korrels hebben. Daardoor spat het hout gemakkelijker uit elkaar en ontstaan er groeven. Die groeven vormen een gunstig milieu voor bacteriën.

Lees ook: Handige wistjedatjes voor in de keuken: hoe versnijd je een avocado?

Hoe maak je een snijplank schoon?

Het is belangrijk dat je snijplanken grondig schoonmaakt. Een plastic snijplank plaats je gewoon in de vaatwasser of was je af met afwasmiddel en water. Om de plank te ontsmetten, kan je ook een oplossing maken van een eetlepel bleekmiddel per liter water.

Een houten snijplank reinig je met warm water en zeep. Schrob hard genoeg om alle smurrie eraf te krijgen, vooral in kleine spleten en kieren waar voedsel kan blijven hangen. Maak vlekken schoon voordat ze in het hout zijn getrokken. Is dat toch al het geval, dan kan je ze proberen te verwijderen met een schuursponsje of een schuurpapier met fijne korrel. Laat ten slotte je houten snijplank na het schoonmaken niet weken in de gootsteen, want het water kan je plank beschadigen.

Lees ook: Zo verwijder je vlekken uit een houten snijplank

Nog enkele tips

  • Investeer in een paar verschillende snijplanken. Verschillende snijplanken in de keuken kan kruisbesmetting helpen voorkomen. Gebruik één plank voor rauw vlees, vis en gevogelte en een andere plank voor brood, fruit en groenten.
  • Plaats een houten snijplank niet in de afwasmachine. De kans is groot dat hij krom trekt. Was houten snijplanken dus met de hand.
  • Smeer een houten snijplank regelmatig in met olie. Zo blijft hij langer mooi en het is een extra bescherming tegen bacteriën. De olie vult de poriën van de snijplank namelijk en legt er een beschermend laagje overheen. Zo kunnen er zeker geen bacteriën in kruipen. De plank zal ook minder snel allerhande smaken absorberen, zoals uien of look. Je kan speciale mineraalolie voor snijplanken gebruiken, maar olijfolie of andere eetbare olie werkt net zo goed.

Lees ook: Hoe kan je ramen wassen zonder strepen?

Bronnen:
https://www.cookinglight.com
https://dagelijksekost.een.be
https://www.margriet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram