Hoe laat je het bittertje uit witloof verdwijnen ?

nieuws Witloof is een zeer gezonde groente, maar veel kinderen – volwassenen ook – houden er niet van omdat het bitter smaakt. Gelukkig bestaan er een paar trucjes om die smaak te camoufleren…

Witloof is gezond en het bevat weinig calorieën. Het bestaat voor 95% uit water en telt maar 15 calorieën per 100 gram. Gekookt in water mag je die groente dus naar hartenlust eten. Als ze verwerkt wordt in gratin of gegarneerd wordt met spek, kaas of bechamelsaus, is dat natuurlijk een ander verhaal!

Witloof is ook rijk aan vezels, fosfor, magnesium, kalium, calcuim en ijzer. Zeker in gekookte vorm is het zeer bevorderlijk voor de spijsvertering en goed voor de darmen. Maar niet iedereen is fan van deze gezonde groente. Veel kinderen haten witloof, volwassenen vaak ook, en dat komt omdat witloof een bittere smaak heeft. Maar er zijn een aantal weetjes en trucjes om witloof een zoete smaak te geven.

Trucjes en weetjes om de bitterheid weg te nemen
- Je kunt witloof stoven of braiseren in wat honing of bruine suiker.
- Voor gekookt witloof ga je als volgt te werk: snij de groente in stukjes en kook ze in water waaraan je een bouquet garni en eventueel een klontje suiker hebt toegevoegd. Doe er daarna wat light room bij.
- Voor witloofsoep kook je de groente met een bouquet garni en het broodkruim van een plak wit brood en/of een grote eetlepel honing of suiker. Daarna mix je de soep. Je kunt de soep nog opwerken met lichte room, een roomkaasje met kruiden, een snufje kurkuma of paprika.
- Voor een stoofschotel kan je het witloof combineren met andere groente zoals bijvoorbeeld prei, wortelen of met vlees.
- Als je witloof met kip serveert, voeg er dan wat mosterd aan toe.
- En nog een andere oplossing is een eetlepel aalbessenconfituur aan het kookwater toe te voegen.
- Voor gekookt witloof gebruik je best kleine stronkjes grondwitloof (witloof uit volle grond). Die hebben meestal een zachtere smaak.
- Verwijder ook altijd de harde kern (1 à 3 cm lang) met een keukenmesje.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram