Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Vijf mythes over afvallen, ontkracht door diëtisten

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Als het over gezonde voeding en diëten gaat, is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. De ene week mag je dit niet eten, de andere week is het weer wat anders dat ongezond wordt verklaard. Bovendien bestaan er heel wat mythes en misverstanden over wat een goed eetpatroon nu eigenlijk is. Daarom trekken de diëtisten met zicht op de Week van de Diëtist nu zelf aan de alarmbel, en willen ze eens en voor altijd enkele mythes de wereld uit helpen.
Onder de slogan “Nonsens! Laat je niks wijsmaken, vraag raad aan je diëtist” wordt op 14 maart de Week van de Diëtist afgetrapt. Meer dan 250 diëtisten zullen tijdens die week in Vlaanderen en Brussel acties organiseren om mensen te laten kennismaken met een professionele diëtist. “Want diëten is veel meer dan lijnen. We zijn er niet om iedereen vanalles te verbieden, maar zorgen wel voor advies op maat”, zegt Nathalie Antonis van de diëtistenvereniging. En advies is nog steeds nodig, zo blijkt uit de vele mythes die rond gezonde voeding en diëten nog steeds de ronde doen. We zetten er vijf op een rijtje.

'Aardappelen en pasta zijn dikmakers'
Eerlijk gezegd weet ook Nathalie Antonis niet waar die mythe nu eigenlijk vandaan komt. "Dat pasta en aardappelen dikmakers zijn, is iets wat wij in onze praktijk blijven horen van mensen. Aardappelen en pasta zijn niet slecht of geen dikmakers op zich, veel is afhankelijk van wat je ermee doet en hoeveel je ervan eet. Zo is het aan te raden om vooral volkorenproducten te eten als je voor pasta, rijst of brood kiest. Bij aardappelen telt dan weer eerder de bereidingswijze. Als je veel room of olie gebruikt, dan blijft het natuurlijk niet gezond."

'Sapjes zijn even gezond als fruit'
Bij de diëtistenvereniging raden ze ten stelligste aan fruit in zijn oorspronkelijke vorm te eten. Sapjes en smoothies zorgen er dan wel voor dat je fruit binnenkrijgt, maar wel zonder al het goede ervan en grote hoeveelheden suiker erbij. "Wij raden dagelijks twee tot drie stukken fruit aan. Als je fruit gaat bewerken, gaan er heel wat goede stoffen verloren zoals de vezels die zorgen voor verzadiging. Toch belangrijk als je wilt afvallen. In een glas fruitsap zitten wel vier klontjes suiker omdat je er meerdere sinaasappelen voor nodig hebt. Verstandiger is dan ook gewoon om de partjes zo op te eten", zegt Nathalie Antonis.

'Hoe minder je eet, hoe sneller je afvalt'
Iedere vrouw heeft volgens Nathalie Antonis een minimale dagelijkse inname van om en bij de 1.500 calorieën nodig om te functioneren. "Niet of veel minder gaan eten, lost niets op. Je zult wel snel afvallen, maar vooral omdat je eerst vocht verliest in plaats van vet. Het is bovendien niet vol te houden, vroeg of laat moet je wel eten en dan ga je sneller naar ongezonde voedingswaren grijpen."

Vooral regelmaat is belangrijk als je wilt afvallen. "Eet drie keer per dag een stevige maaltijd en maak daarbij goede keuzes, nu en dan een gezond tussendoortje mag ook", zegt Antonis.

'Te laat op de dag eten is slecht'
Zoals wel vaker het geval is bij diëten, is er individueel een andere aanpak nodig. "Wie om elf uur gaat slapen, eet best niet nog om negen uur. Er zit toch best drie uur tijd tussen het eten en het slapengaan, al is het maar om bijvoorbeeld oprispingen tegen te gaan. Maar echt dikker maakt het je niet, alleen al omdat mensen soms vergeten dat je ook energie verbruikt als je slaapt." Wie dus om negen uur eet en pas om elf uur gaat slapen, zal daardoor niet bijkomen. Ook hier is vooral regelmaat belangrijk, eerder dan het tijdstip.

'Vegetarisch eten is gezonder'
"Vegetarisch eten is gezond, als je ervoor zorgt dat je alle essentiële stoffen binnenkrijgt", zegt Nathalie Antonis. "Vitamine B12 en ijzer die je normaal uit vlees haalt, kun je volwaardig vervangen maar je moet er wel gevarieerd voor eten en bijvoorbeeld maken dat je peulvructen in je menu stopt. Let ook op met vegetarische alternatieven, die zijn niet altijd gezonder en kunnen ook veel vetten bevatten. Hetzelfde met kaas dat heel rijk is aan ongezonde dierlijke vetten. Het is niet omdat het gezonder lijkt dat het daarom ook caloriearm is."

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160308_02171409


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram