Sensibiliseringscampagne aangeboren aandoeningen bij pasgeboren baby’s

Laatst bijgewerkt: March 2016
123-logo-bevoz-aangeb-aand-03-16.jpg

nieuws Vroeger gebeurde dat door de zogenaamde hielprik.
De bloedafname moet ten vroegste na 72 uur en niet later dan 96 uur na de geboorte gebeuren. Vroeger testen is niet zinvol omdat dit te veel vals positieve resultaten oplevert. Later is ook niet goed omdat de behandeling van deze zeldzame ziektes zo snel mogelijk moet starten om afwijkingen te voorkomen of beperken.

De bloedafname is gratis. In Vlaanderen worden elk jaar 99,8% van de baby’s getest, in de meeste gevallen op de materniteit. Doordat de kraamperiode in het ziekenhuis steeds korter wordt, zal deze prik vaker aan huis gebeuren. Om jonge ouders te attenderen op het belang van de prik start de Vlaamse overheid een sensibiliseringscampagne met een website en een folder.

Waarom een bevolkingsonderzoek naar aangeboren ziektes?
De ziektes die worden opgespoord via een bloedstaal zijn niet zichtbaar bij de geboorte, maar zijn levensbedreigend en kunnen blijvende hersenschade veroorzaken. Als de ziekte vroeg genoeg ontdekt wordt, kan ze sneller behandeld worden. En ernstige handicaps, chronische verwikkelingen of overlijden kunnen voorkomen worden.
Ook al komen ‘zeldzame aandoeningen’ niet vaak voor, dankzij een vroegtijdige opsporing blijven jaarlijks gemiddeld ca. 35 kinderen gespaard van ernstige afwijkingen. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.
Momenteel worden pasgeboren baby's getest op 11 ziektes.

Nieuwe website en folder
De website geeft onder meer informatie over het verloop van het onderzoek en over de ziektes die worden opgespoord. Per aandoening vindt men op de website informatie over het verloop van de ziekte vinden en over de behandeling ervan.

bron: www.bevolkingsonderzoek.be/aangeboren_aandoeningen
verschenen op : 22/03/2016
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt