App om dichtstbijzijnde toilet te vinden

logo-wc-asap-03-161.jpg

nieuws

De Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw) en Association Crohn-RCUH asbl lanceren in samenwerking met het farmaceutische bedrijf AbbVie de WC ASAPP: een mobiele applicatie die je via geolokalisatie naar het dichtstbijzijnde toilet gidst. Deze gratis app biedt ook de mogelijkheid om de kwaliteit van het toilet te bekijken alsook een wc toe te voegen en te beoordelen (o.a. schoon, aantal toiletten, kost, score, openingsuren). Momenteel zijn er al meer dan 3.000 toiletten in de app opgenomen.

Chronische inflammatoire darmziekten
Ongeveer 1 op 400 Belgen kampt met een chronische inflammatoire darmziekte (IBD of Inflammatory Bowel Disease) zoals Crohn of colitis ulcerosa. Diarree (tot 20 keer per dag), buikpijn, gewichtsverlies, koorts en vermoeidheid zijn de meest voorkomende symptomen bij deze patiënten wanneer de ziekte niet onder controle is. Het huis verlaten voor het werk of voor privé-activiteiten is voor hen vaak een enorme uitdaging, zegt Frieda Wieme, woordvoerster van CCV vzw. Een snelle en makkelijke toegang tot het toilet is dan ook van uiterst belang en met WC ASAPP beschikken we nu over een handige tool. Je kan de app gratis downloaden uit de App Store en Google Play. Vervolgens is de app na een korte en eenvoudige registratie gebruiksklaar. Momenteel zijn er al meer dan 3.000 toiletten op WC ASAPP ingevoerd.

Lage toegankelijkheid wc’s
In het kader van deze lancering werd een enquête gedaan naar de toegankelijkheid van de Belgische toiletten. 573 wc’s werden in december 2015 bezocht op verschillende locaties (in restaurants, winkels, cafés, cultuurcentra, bibliotheken, etc.) in de 10 provincies en Brussel. In ongeveer de helft van de gevallen stelden de ondervragers zich voor als IBD patiënt.

• Slechts in 56% van de wc-bezoeken kreeg de persoon meteen toegang tot het toilet, terwijl 4% van de enquêteurs eerst moest uitleggen waarom hij dringend het toilet wilde gebruiken vooraleer toegang werd verleend.
• 40% van de bezochte locaties weigerde de toegang tot het toilet.
• In Franstalig België kreeg men in 65% van de visites meteen toegang. In Vlaanderen is men minder onthalend: in Gent kreeg slechts 30% toegang tot het toilet. Ook in Hasselt (36%), Antwerpen (36%) en Vilvoorde (37%) lagen de toegangscijfers erg laag. Oostende (74%), Bergen (71%), Brussel (70%) en Waver (65%) bleken de meest toegankelijke steden te zijn.
• Restaurants (93%) en cafés (89%) verleenden opmerkelijk makkelijker toegang tot het toilet dan winkels (20%).
• Er werd makkelijker toegang verleend wanneer de enquêteur aangaf dat hij aan Crohn of Colitis ulcerosa leed (96% in restaurants, 94% in cafés en 23% in winkels). Ook wanneer zij uitlegden waarom het toiletbezoek dringend was, kregen zij vaker toegang (6,80%) dan de “gezonde” bezoekers (2,48%).

Toilethygiëne
Tijdens de visites werd er ook beoordeeld op netheid en hygiëne.
 • 10% van de bezochte toiletten werd als “vuil tot zeer vuil” omschreven (met Waver (23%) en Oostende (14%) als uitschieters). Gelukkig is een ruime meerderheid “proper tot zeer proper”.
• In het noorden van het land werd 74% van de toiletten goed bevonden, in het zuiden was dat 44%.
 • Er zijn meer betalende wc’s in het Nederlandse taalgebied dan in het Franstalige (14% tegenover 4%).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram