Vijf kilo minder in vijf weken – dag 29, 30, 31

123-weegsch-gewicht-lintm-help-02-16.jpg

recepten

De laatste week! We zijn er bijna, maar nog niet helemaal. Nog even volhouden…

Zie ook ontbijt en uitleg bij het concept.

Dag 29 (maandag): soep van witloof en prei, en lauwwarme linzensalade met baby leaf en gegrilde varkenshaas

Spoel de linzen ’s morgens onder de koude kraan en laat ze weken in koud water.

Middag: 2 grote koppen soep van prei en witloof en 2 sneetjes geroosterde kipfilet.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 29 februari.

HD-w5-linzensalade-600.jpg

lauwwarme linzensalade met baby leaf en gegrilde varkenshaas

Avond: lauwwarme linzensalade met baby leaf en gegrilde varkenshaas

150 g groene linzen, 375 ml groentebouillon, pecorino romano, 150 g baby leaf (jonge slascheuten van rode biet, rode en groene sla), 3 balkjes feta elk in 8 blokjes gesneden, 5 lente-uien, 2 handjes rucola, olijfolie, balsamicosiroop, 3 el philadelphia met truffel, peterselie, 15 sneetjes gegrild Ardeens varkensgebraad/varkenshaas.

Bereiding:
- De linzen: giet de geweekte linzen door een zeef, spoel ze onder koud stromend water en laat ze gaarkoken in 375 ml groentebouillon. Zout toevoegen hoeft niet, de bouillon is al zout genoeg. De linzen mogen niet TE zacht worden, ze moeten nog voldoende ‘bite’ hebben.
Verdeel de warme linzen over de borden en bestrooi ze royaal met geraspte pecorino.
- De groente: verdeel de in reepjes gesneden rucola en lente-ui, en de baby leaf over de linzen.
- De rest: leg op elk boord 8 blokjes feta en werk het af met een halve eetlepel olijfolie, een paar druppels balsamicosiroop en wat philadelphia met truffel. Strooi er eventueel nog wat geraspte pecorino over en kruid met zwarte peper. De truffelsmaak van de philadelphia past goed bij de aardse linzensmaak.

Exta tussendoortjes: 1 gele kiwi en 1 passievrucht.

Dag 30 (dinsdag): venkelsoep en wok van gemarineerde kip

Middag: 2 grote koppen venkelsoep en 2 sneetjes maredsous light kaas.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 3 maart.

Avond: wok van gemarineerde kip met paksoi, shiitake en kokosmelk

HD-w5-wok-kip-shitake-600.jpg

wok van gemarineerde kip met paksoi, shiitake en kokosmelk

Bereid de wok eventueel in twee keer zodat alle ingrediënten goed garen. Of wok eerst de kip gaar, hou ze warm onder folie en wok dan de groente.

500 g gemarineerde kip, anderhalve el sesamolie, ½ à ¾ paksoi (vier grote handenvol fijngesneden paksoi), 450 g shiitake, 4 lente-uien, 2 lookteentjes, 1 stukje gember, 1 kl fish sauce, anderhalve el sojasaus, 7 à 8 el kokosmelk, 1 snufje kurkuma, 1 snufje korianderpoeder, zwarte peper, 1 biolimoen (onbespoten)

Bereiding:
- Snij de kip in reepjes.
- Neem een afzonderlijke snijplank voor de groente en kruiden: snij de lente-ui en de paksoi in reepjes (stelen zowel als bladeren), snij de shiitake in grote stukken. Snij de geschilde look en gember in brunoise (kleine stukjes).
- Wok de kip in de warme olie en doe de groente en de kruiden erbij.
- Wok beetgaar (tot de paksoi geslonken is) en voeg de fish sauce, sojasaus, kokosmelk en een ferme kneep limoensap toe. Rasp ook de schil van de limoen erbij.
- Kruid met peper (geen zout want de fish sauce is zeer zout) en laat de vloeistof kort inkoken.

Extra tussendoortje: 1 gele kiwi en wat mango.

Dag 31 (woensdag): venkelsoep en een snel spinazieslaatje met op het vel gebakken leng

Middag: 3 borden venkelsoep met een half blikje tonijn in olijfolie (totaal blikje is 110 g).

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 3 maart.

Avond: een snel spinazieslaatje met op het vel gebakken leng

HD-w5-spinaziesla-600.jpg

snel spinazieslaatje met op het vel gebakken leng

Er zijn zo van die dagen waarop je weinig tijd of zin hebt om te koken… Dit gerechtje is daarvoor ideaal! Koop kant-en-klare groente, meng er wat restjes onder en kieper alles samen in een kom. Nog een lepel vinaigrette erover, wat kaas of vis of vlees erbij en ’t is klaar!

1 zakje voorgewassen spinazie (echt van die piepkleine zachte blaadjes), een restantje zoete kerstomaten in stukjes gesneden, een paar (zelf)gemarineerde olijven, een bakje magere gerookte ham- of baconsnippers die je vooraf krokant roostert, 1 fijngesneden lente-ui, 3 lengfilets (of andere witte visfilets) met vel, 1 el olijfolie, peper en fleur de sel, olijfolie en appelazijn voor de dressing.

Heb je wat meer zin/tijd om te koken, dan kan je deze originele dressing maken.

HD-w5-spinaziesla-dressing-600.jpg
Ingrediënten voor een originele dressing: 1 potje magere plattekaas, 1 el sojasaus, citroensap en –zeste naar smaak, fijngesnipperde bieslook, een stukje gember, een lookteentje, fleur de sel, ½ avocado (of een overschotje guacamole), 1 tomaat, 1 potje zwarte lompviseitjes, 1 kl olijfolie

Bereiding:
- Het spinazieslaatje: Verwijder de dikste stelen van de spinazie en halveer de kerstomaten. Rooster de hamreepjes krokant. Meng de spinazie met de kerstomaten, ham, olijven en lente-ui.
- De vis: bak de vis op het vel in de olijfolie en kruid met peper en fleur de sel.
- De originele dressing: Schil de gember en de knoflook, snij ze in miniblokjes en stoof ze in een koffielepel olijfolie. Meng de plattekaas met de sojasaus, een kneep citroensap, fijngesnipperde bieslook, de gepureerde/fijngeprakte avocado, peper, en de gestoofde gember en look. Snij de tomaat in miniblokjes (zaadlijsten niet) en garneer de dressing met de tomaatbrunoise, de lompviseitjes en de citroenzeste. De eitjes zorgen voor een zilte smaak en een knisperige bite. Kruid eventueel nog wat bij met fleur de sel.

Een rek vol kruiden

Als je voor de start van ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ nog geen kruidenfanaat was, dan is je kruidenrek ondertussen wel goed aangevuld.

Met die kruiden kun je alle kanten uit. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar ook zelf samenstellen.
- Ras-el-hanout is een Marokkaanse mengeling van geroosterde en fijngemalen kruiden. Letterlijk betekent het ‘het beste van de winkel’. Sommige gecommercialiseerde mengsels bevatten tien kruiden, andere huisgemaakte soorten wel honderd... Deze kruiden zijn er meestal bij: komijn, bosbessen, galangawortel, kaneel, nootmuskaat, kardemom, gember, kruidnagel, foelie, kurkuma en peper.
Ras-el-hanout is lekker bij couscous, rijst, lamsvlees, kip, vis, dressings... In alle gerechten waar je curry gebruikt ook.
- Za’atar is een gedroogde kruidenmengeling uit het Midden-Oosten. Ook hier varieert de samenstelling, maar vaste waarden zijn: za’atar (een kruid dat wat gelijkt op oregano), sesamzaad en sumak (gedroogde zure bessen).
Za’atar is lekker bij allerlei (gegrilde) groente, vlees en vis, in yoghurtmarinade en dressings, bij humus en alle bereidingen op basis van kikkererwten.
- Cajun is een Creoolse kruidenmengeling die uit het zuiden van de VS (vooral Louisiana) naar hier is overgewaaid. Het wordt steevast geassocieerd met Jambalaya (een rijstgerecht genre paella), maar het is ook lekker bij allerlei soorten vlees, vis, sausjes en dressings. Vaste ingrediënten zijn knoflook- en paprikapoeder, cayennepeper en gedroogde ui, komijn en zuiderse kruiden zoals tijm, oregano of rozemarijn.

Boodschappenlijst voor dag 32, 33, 34 en 35 (voor 3 personen)

zie boodschappenlijst

Paprikasoep

4 gepofte paprika’s (zie info hieronder), de rest van de tomaten in blik, 2 lookteentjes, 1 grote Spaanse ui, 1 grote el kokosolie, 1,25 l kippenbouillon, 1 snuf ras-el-hanout, peper en fleur de sel, de rest (kleine dl) van de kokosolie, 1 groot handvol basilicum, 1 el appelazijn (optioneel)

HD-w5--paprikasoep-600.jpg

paprikasoep

Bereiding:
- Pel de ui en de look en snij ze grof. Bak ze glazig in de warme olie.
- Doe de gepofte paprika (met het sap) en de in stukken gesneden tomaat erbij en laat ze een minuutje meestoven. Voeg de kippenbouillon en de ras-el-hanout toe en laat 5 minuten opkoken.
- Mix de soep, kruid ze en voeg de kokosmelk toe.
- Mix er de basilicum door en breng de soep op smaak met wat appelazijn als je ze iets zuurder wilt.
- Garneer de soep net voor het opdienen eventueel met een klein dotje zure room.

HD-w5-gepofte-paprika-600.jpg
Info: Hoe bereid je gepofte paprika’s?
Leg de goed rijpe paprika’s in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de ovenschaal met de paprika’s erin en laat ze een dik half uur garen. Zet de oven af, haal de paprika’s eruit en draai ze om. Zet de schaal terug in de oven (die afligt maar nog warm is) en laat de paprika’s een half uur verder garen. De gaartijd hangt af van de grootte van de paprika’s. Als het vel gerimpeld is, zijn ze gaar. Laat de paprika’s afkoelen onder aluminiumfolie. Pel ze dan (je kunt het vel er nu heel gemakkelijk aftrekken) en verwijder de zaadlijsten, maar vang het sap op.
Deze paprika’s zijn niet alleen geschikt voor de soep. Je kunt ze ook in repen snijden en marineren in olijfolie, citroensap, peper, zout en fijngesnipperde bieslook. Heerlijk bij een zomerse BBQ!

bron: HD

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram