Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Daarom verlies je je haar naarmate je ouder wordt

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-man-borstel-haar-kaal-alopecia-10-18.jpg

nieuws Voor veel mannen is kaal worden een pijnlijke realiteit of een wel heel enge nachtmerrie voor de toekomst, maar ook vrouwen worden erdoor getroffen. De reden waarom het haar dunner wordt, lijkt in onze genen te schuilen, menen enkele Japanse, Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers. Kaalheid op latere leeftijd zou te wijten zijn aan de beschadiging van de stamcellen in de haarfollikels.

Dat ouder worden vaak met kaalheid gepaard gaat, was al langer bekend. Maar waarom dat exact gebeurde, was nog steeds een raadsel. Uit een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Science en voornamelijk gedragen door het Department of Stem Cell Biology, Medical Research Institute in Tokyo blijkt nu dat de stamcellen in de haarfollikels een grote rol spelen in het al dan niet kaal worden na verloop van tijd. De wetenschappers analyseerden de huid van muizen op achttien maanden, het punt waarbij ze hun haar beginnen te verliezen, en ontdekten dat er minder follikels aanwezig waren en ze ook kleiner en dunner waren dan diegene in jongere huid.

Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de manier waarop de follikels werden aangemaakt was veranderd, waarna ze de stamcellen gingen bekijken die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van de follikels. Daaruit konden ze besluiten dat opgestapeld beschadigd DNA van de stamcellen ervoor zorgt dat de follikels zich anders gaan gedragen. Vooral het gen COL17AL bleek daarbij een belangrijke rol te spelen, want uit het onderzoek bleek ook dat muizen die deze niet hadden niet in staat waren om de stamcellen aan te maken.

Deze ontdekking brengt echter ook wat hoop mee voor mannen en vrouwen die door kaalheid worden getroffen. Dankzij deze inzichten kunnen immers eventueel nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld worden.

Lees ook: Waarom word je grijs en kaal als je ouder wordt?

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160205_02111327

Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram