Vijf kilo minder in vijf weken – dag 11, 12, 13 en 14

Laatst bijgewerkt: september 2018
123-dieet-sla-oef-02-16.jpg

recepten

Je bent het nieuwe eetschema ongetwijfeld al goed gewoon. Wel, we gaan verder op hetzelfde élan. Hou vol, denk aan je lievelingsjurk of die mooie broek die nu te veel spant en straks weer als gegoten zit... en vergeet niet om te sporten en voldoende water te drinken!

Zie ook voor het ontbijt en uitleg bij het concept.

Dag 11 (donderdag): zondedag

Middag: 2 koppen tomatensoep met een halve gebakken kleine kipfilet (ca. 100 gram)

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 11 februari.

Dag 12 (vrijdag): tomatensoep en wok van kalkoenfilet met kokosmelk, puntpaprika, witte kool en koriander

Middag: 2 koppen tomatensoep met een balkje chesterkaas.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 11 februari.

HD-ingred-wok-kalkoenfilet-3001.jpg

 

Avond: Wok van kalkoenfilet met kokosmelk, puntpaprika, witte kool en koriander.

500 à 600 g kalkoenfilet, 1 el sesamolie, 1 blokje gember, 1 sjalot, 2 lookteentjes, ¾ zak witte kool, 3 puntpaprika’s, ½ à 1 el fish sauce (of zout), 1 kip marmite, 1 blikje kokosmelk, zeste en sap van 1 biolimoen, 1 snufje kurkuma, zwarte peper, (optioneel: 1 zakje sojascheuten).

HD-wok-kalkoenfildet-600.jpg

Wok van kalkoenfilet met kokosmelk, puntpaprika, witte kool en koriander

Bereiding:
- Snij de kalkoenfilet in blokjes.
- Schil de gember, sjalot en look en snipper ze fijn.
- Snij de puntpaprika’s open en verwijder het steeltje, de zaadlijsten en de zaadjes. Snij de paprikahelften in fijne reepjes.
- Doe de olie in de hete wokpan en bak de kalkoen rondom bruin.
- Voeg meteen de fijngesneden gember, sjalot en look toe en laat ze even meekleuren.
- Doe dan de witte kool, puntpaprika (en sojascheuten) erbij en wok ze beetgaar. Schuif de vleesblokjes omhoog langs de kant van de wokpan zodat de groente voldoende plaats heeft.
- Doe de fish sauce, de kip marmite en de kokosmelk erbij en roer alles goed om.
- Voeg tot slot de limoenzeste, de kurkuma en de peper toe, en limoensap naar smaak.

Tip
Je kunt de wok best in twee keer bereiden zodat alles goed kan garen. Ofwel gaar je het vlees vooraf en wok je de groente met garnituur afzonderlijk.

Extra tussendoortje: een kopje (125 g) bioyoghurt met een half bakje frambozen.

Dag 13 (zaterdag): posteleinsoep en carpaccio van tomaat met garnalen, zalm, auberginechips en butternutbits

Tip

Om producten of een pan met olie te bestrijken, kun je een kwastje in silicone gebruiken. Of koop een fles olijfolie met spraykop.


Middag: 2 borden posteleinsoep gegarneerd met een toefje opgeklopte philadelphia en een balkje chesterkaas.
Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 15 februari.

HD-carpaccio-tomaat-garn-600.jpg

carpaccio van tomaat met garnalen, zalm en chips van aubergine en butternut

Avond: Carpaccio van tomaat met garnalen, zalm en chips van aubergine en butternut. Daarbij 2 glaasjes witte wijn.

3 lycopeentomaten, 500 g superverse garnalen, 6 sneetjes gerookte wilde zalm (gekocht, niet zelf warm gerookt), 3 el philadelphia opgeklopt, 1 limoen, peper, fleur de sel, olijfolie, 1 aubergine, 3 schijven butternut, za’atar

Bereiding:
- Voor de auberginechips en butternutbits: Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de aubergines in dunne rondjes (niet in lange schijven) en dep ze droog tussen keukenpapier. Snij de butternut in blokjes (de schil mag eraan blijven). Leg de aubergine- en butternutschijfjes op een ingevette ovenplaat en bestrijk ze met olijfolie. Bestrooi ze met za’ater, fleur de sel en wat peper. Laat ze zo’n 15 minuten garen in de oven.

HD-gegrilde-aubergines-600.jpg

chips van aubergine


- Snij de tomaten in zeer dunne schijfjes (gebruik een scherp mes) en spuit/strijk er wat olijfolie op. Schik ze op het bord met de garnalen en de zalm. Garneer met zeste van limoen, een partje limoen, en een eetlepel philadelphia.
- Kruid met peper en fleur de sel (niet te veel want de zalm en de garnalen zijn al zout) en werk af met de chips van aubergine en butternut.

Info
Februari en tomaten, dat wringt een beetje. Maar lycopeentomaten en (tros)kerstomaatjes die hebben een lekkere smaak ook als het geen tomatenseizoen is.
Verse garnalen pellen vraagt tijd en geduld. Pel ze vooraf en bewaar ze (max. 1 dag) in een afgedekt potje in de koelkast, of koop gepelde garnalen als je jezelf die moeite wilt besparen.

Late avond: de rest van de butternut met een sneetje kippenwit (de avond was lang en de vis snel verteerd...)

Dag 14 (zondag): posteleinsoep en zuiderse groente met gegrilde kalfskotelet

Middag: posteleinsoep en een sneetje kipfilet.

Bereiding: zie ‘Vijf kilo minder in vijf weken’ van 15 februari.

HD-zuiderse-groente-rauw-600.jpg
Avond: zuiderse groente met gegrilde kalfskotelet.

2 rode paprika’s, 1 courgette, 3 lente-uien, 2 jonge wortels, 2 verse lookteentjes, ¼ Spaanse ui, 1 doosje tomatenpuree, 3 lycopeentomaten, 1 bakje champignons, ½ blokje magere kippenbouillon, 2 el olijfolie, verse groene kruiden (salie, rozemarijn, tijm...), gedroogde Italiaanse kruiden, (optioneel basilicum en mozzarellabolletjes).


HD-zuiderse-groente-600.jpg

zuiderse groente

Bereiding:
- Laat de oven voorverwarmen op 200 °C (hetelucht en grill-functie).
- Pel ui en look en snipper ze fijn.
- Snij de paprika, courgette, wortel, lente-ui en champignons grof, doe ze in een kom met een eetlepel olijfolie en hussel ze goed door elkaar.
- Strijk een ovenschaal in met een eetlepel olijfolie, smeer de tomatenpuree erover en leg de uisnippers erop. Schuif de ovenschaal 2 minuten in de warme oven.
- Haal de schaal uit de oven en verdeel de groente erover. Strooi de kruiden erover, doe de in stukjes gesneden en geplette look erbij en zet de schaal opnieuw in de oven (10 minuten).
- Snij ondertussen de tomaten in grove stukken en kruimel het bouillonblokje erover.
- Haal de ovenschaal uit de oven en zet de oven op heteluchtfunctie (zonder grill). Verdeel de tomaten over de groente, kruid met peper en zout en laat alles nog 10 minuten verder garen.
- Garneer de groente eventueel nog met een paar blaadjes basilicum en een paar bolletjes mozzarella. Deze zuiderse groenteschotel is koud ook zeer lekker!
- Grill de kalfskoteletten op de BBQ of in de grillpan.

Tip

Water, water, de rest komt later... Maar als het water stilaan je oren uit komt, kan je er een ‘smaakje’ aan geven. Hou je van pastis/ricard dan is ‘bibor’ of wat steranijs een goede oplossing. Voeg een steranijs aan je waterfles toe of doe een bodem bibor en een ijsblokje in je glas en vul het aan met water. Bibor is een anijsdrank zonder suiker en zonder alcohol. Lekker als aperitief! Ben je geen pastis-mens, dan gebruik je best andere garnituren om je water te pimpen: bv. schijfjes komkommer, een stukje gember in blokjes gesneden, een kwart biocitroen (met onbehandelde schil) die je eerst een ferme kneep geeft boven je karaf met water, wat citroenzeste en eventueel wat canderel. Met heel veel verbeelding kom je in de buurt van gin tonic (maar dan zonder gin en tonic)... Of gewoon een paar schijfjes citroen/limoen en wat sap en pitjes van een granaatappel. Laat je verbeelding werken en breng het water op smaak met gezonde garnituren die jij lust.

Boodschappenlijst voor dag 15, 16 en 17 (3 personen)

zie boodschappenlijst

Kervelsoep

1 bakje verse kervel, 1 Spaanse ui, 1 lookteen, 1 el olijfolie, 1 preistengel, 1 snede knolselderij , 2 l kippenbouillon, peper en fleur de sel of maldonzout.

Bereiding:
- Dezelfde bereiding als de Posteleinsoep (zie Vijf kilo minder in vijf weken van 15 februari).
- De kervel mag niet meekoken. Die snipper je fijn en je mixt hem in de soep zodra die klaar is.

Pastinaaksoep

HD-pastinaaksoep-600.jpg

pastinaaksoep

2 pastinaken, evenveel pompoen in gewicht, 2 appels, knolselderij (1/3 van de hoeveelheid pompoen en pastinaak samen) 1 sjalot, 2 lookteentjes, 1 à 2 el olijfolie, 3 el amandelschilfers, de melk van de peterseliewortel (zie dag 15), anderhalve l kippenbouillon, een paar blaadjes salie, 1 takje tijm, een snuf ras-el-hanout, peper en fleur de sel, cajun en halfvolle melk. Wil je de soep iets frisser, voeg dan vlak voor het serveren wat citroensap (naar smaak) toe.

Bereiding:
- Pel de sjalot en de look, snij ze grof en stoof ze glazig in de olie.
- Maak de pastinaak, pompoen, knolselderij schoon, snij ze in stukken en doe ze bij de ui.
- Voeg ook de in stukken gesneden appel toe.
- Doe de kippenbouillon erbij en de kruiden en laat de groente gaarkoken.
- Doe dan de melk van de peterseliewortel erbij, en vul aan met halfvolle melk tot de soep de gewenste dikte heeft.

zie ook artikel : Vijf kilo minder in vijf weken – het concept


bron: HD
verschenen op : 18/02/2016 , bijgewerkt op 17/09/2018


pub