Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Dit doet je slaappatroon met je productiviteit

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het domein van de slaap stelt wetenschappers nog steeds voor veel grote vraagtekens, maar toch zijn er zaken waar ze wel al zicht op hebben. Zo heeft slaap heel wat meer impact op onze gezondheid en doen en laten dan we zouden denken. Zo blijkt dat degene die vroeg onder de wol kruipen productiever, proactiever en positiever zijn terwijl ze minder kans maken op depressie en verslaving. Omgekeerd zijn nachtuilen creatiever, hebben ze betere cognitieve capaciteiten en nemen ze vaker risico's.

Het slechte nieuws is dat als je een ochtendmens wilt worden, dat haast niet mogelijk is omdat je slaappatroon in de genen verankerd zit. Er zit ook een biologische logica achter de verschillende slaappatronen, zo zou er altijd iemand geweest zijn om de kinderen in de gaten te houden. Vandaag leven we natuurlijk in een maatschappij die ons ertoe verplicht voornamelijk tussen 9 en 17 uur heel actief te zijn, iets wat voor nachtuilen leidt tot het fenomeen van 'sociale jetlag'.

De verschillen tussen nachtbrakers en ochtendmensen vallen ook waar te nemen in de hersenen. Zo maken eerst genoemde minder witte materie aan, maar wel meer cortisol. Beide groepen reageren wel even goed op testen op reactiesnelheid, maar de ochtendmensen hebben dan weer het nadeel dat ze sneller moe worden naarmate de dag vordert. Na tien uur wakker zijn, heeft de nachtbraker de ochtendmens dan ook al ingehaald wat prestaties betreft.

Conclusie: de ochtendmensen nemen dan wel een snellere start, uiteindelijk worden ze toch bijgebeend door de nachtbrakers.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160112_02062627


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram