Vaccinatie voorkomt baarmoederhalskanker

Laatst bijgewerkt: June 2007 | 24 reacties
optrekken-flacon4.jpg

nieuws In mei starten drie Vlaamse universitaire ziekenhuizen met een vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker bij vrouwen tussen 15 en 25 jaar.
De initiatiefnemers hebben goede hoop dat ze deze levensbedreigende ziekte, die per jaar minstens 600 vrouwen in België treft, nagenoeg helemaal kunnen uitroeien.
"Dat we nu over een vaccin kunnen beschikken, het tweede anti-kankervaccin na hepatitis C, is een fenomenale doorbraak in de kankerbestrijding", zegt professor Wiebren Tjalma, gynaecoloog van het UZ Antwerpen.
Oorzaak van de doorbraak is de ontdekking dat een virusinfectie in zowat 80% van de gevallen aan de basis ligt van baarmoederhalskanker: het humaan papillomavirus (HPV) .
Het humaan papillomavirus (HPV) staat bekend als een seksueel overdraagbaar virus, waar veel mensen ooit drager van geweest zijn, en dat bij sommige vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt.
Recent onderzoek, onder meer van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, heeft aangetoond dat een simpele HPV-test, via een uitstrijkje, doeltreffend kan voorspellen of een vrouw al dan niet voorbestemd is om baarmoederhalskanker te krijgen.

zie ook artikel : Uitstrijkje van de baarmoederhals (of PAP-test) in 11 vragen

zie ook artikel : SOA van A tot Z

Vrouwen tussen de 30 en 50 jaar zijn het meest vatbaar. Dankzij vaccinatie worden antistoffen gevormd en kan het virus geen infecties veroorzaken.
Volgens professor Tjalma moet het op termijn de bedoeling zijn alle jonge vrouwen van 15 tot 25 jaar in te enten. "Op die manier kunnen we 80% tot 90% van de baarmoederhalskankers uitroeien."
De kosten-batenanalyse moet nog gebeuren, maar volgens profesor Tjalma bestaat er weinig twijfel over. "Vaccinatie zou niet enkel een 600-tal vreselijke kankers vermijden, maar wellicht ook andere lastige letsels aan de geslachtsorganen, zoals wratten. Dat gaan we nu onderzoeken. Bovendien moeten we nu nog bij veel vrouwen infecties behandelen die de baarmoederhalskanker voorafgaan. Als je dat allemaal kan voorkomen, win je heel veel."

bron: Spijsvertering.info


verschenen op : 01/03/2004 , bijgewerkt op 14/06/2007

24 reacties

vaccin baarmoederhalskanker

door Derek, 11 February 2012 om 00:51

zegt:Geweldig dat bnaheg!Waar ik blij van werd deze week:- Wat langer in bed kunnen liggen, vanwege de vakantie- Wat klusjes in huis af kunnen krijgen, de meeste kozijnen in huis zitten nu strak in de lak- Lekker wezen shoppen bij woonwinkels- Vrienden te eten gehad gisteren, wat super gezellig was- Mijn gezin dat zo gezellig en lief is, veel lol gehad deze week- Ons huis, nog lang niet klaar, maar wát een heerlijk huis zeg!Succes met de laatste loodjes!

vraag

door anoniem, 4 March 2009 om 19:46

Als je hiervoor gevaccineert bent, loop je dan nog de kans om baarmoederhalskanker te krijgen of is dat door het vaccin volledig uitgesloten ?

baarmoederhalskanker

door mia smit, 28 August 2008 om 17:14

Bij mijn dochter 27 jaar werd vorig jaar na een heftige bloeding een uitstrijkje gemaakt waarna pap 5 werd ontdekt.Daarna volgde een operatie om kanker te voorkomen en gaat het nu gelukkig goed.Wat als er geen bloeding was geweest en dus geen uitstijkje? Waarom kinderen van 14 15 jaar de pil en geen uitstrijkje,maar pas met 30 jaar? ik hoop dat ook vaccinatie doorgaat, maar blijf alert. met vriendelijke groet. Een bezorgde moeder.

BHK

door anoniem, 21 April 2008 om 22:31

Heb elk jaar een uitstrijkje laten nemen, nooit hebben ze iets gevonden! Had al zeker meer dan 5 jaar last van bloedingen en vermoeidheid. Ben naar 3 verschillende dokters geweest, gewoon vermoeid zeiden ze..8 weken na mijn bevalling moest ik op controle en hebben ze BHK gevonden de afwijkende cellen zaten te hoog zodat ze eerder niets gevonden hadden, de bevalling heeft de slechte cellen doen dalen, heb nu 3 operaties achter de rug, ben behandeld in het UZA. Ze hebben alles weggenomen + deel vd lymfeklieren. Ben nu aan de beterhand, maar psychologisch is het zwaar!! Ik vind dat uitstrijkjes toch geen 100% zekerheid bieden, in mijn geval toch niet..

Antwoord

door anoniem, 3 March 2008 om 20:09

Als het via de huid overdraagbaar zou zijn, zou het al helemaal geen nut hebben om geen seks te hebben, want dan mag je niet eens een hand geven? En veel dokters spreken elkaar tegen in deze zaak... Vele zeggen dat je wel seks mag hebben, anderen weer van niet... Dit is verwarrend... Blij te horen dat je aan de betere hand bent! Nog veel beterschap!

bekijk alle 24 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt