ad

Vaccinatie voorkomt baarmoederhalskanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
optrekken-flacon4.jpg

nieuws In mei starten drie Vlaamse universitaire ziekenhuizen met een vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker bij vrouwen tussen 15 en 25 jaar.
De initiatiefnemers hebben goede hoop dat ze deze levensbedreigende ziekte, die per jaar minstens 600 vrouwen in België treft, nagenoeg helemaal kunnen uitroeien.
"Dat we nu over een vaccin kunnen beschikken, het tweede anti-kankervaccin na hepatitis C, is een fenomenale doorbraak in de kankerbestrijding", zegt professor Wiebren Tjalma, gynaecoloog van het UZ Antwerpen.
Oorzaak van de doorbraak is de ontdekking dat een virusinfectie in zowat 80% van de gevallen aan de basis ligt van baarmoederhalskanker: het humaan papillomavirus (HPV) .
Het humaan papillomavirus (HPV) staat bekend als een seksueel overdraagbaar virus, waar veel mensen ooit drager van geweest zijn, en dat bij sommige vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaakt.
Recent onderzoek, onder meer van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, heeft aangetoond dat een simpele HPV-test, via een uitstrijkje, doeltreffend kan voorspellen of een vrouw al dan niet voorbestemd is om baarmoederhalskanker te krijgen.

zie ook artikel : Uitstrijkje van de baarmoederhals (of PAP-test) in 11 vragen

zie ook artikel : SOA van A tot Z

Vrouwen tussen de 30 en 50 jaar zijn het meest vatbaar. Dankzij vaccinatie worden antistoffen gevormd en kan het virus geen infecties veroorzaken.
Volgens professor Tjalma moet het op termijn de bedoeling zijn alle jonge vrouwen van 15 tot 25 jaar in te enten. "Op die manier kunnen we 80% tot 90% van de baarmoederhalskankers uitroeien."
De kosten-batenanalyse moet nog gebeuren, maar volgens profesor Tjalma bestaat er weinig twijfel over. "Vaccinatie zou niet enkel een 600-tal vreselijke kankers vermijden, maar wellicht ook andere lastige letsels aan de geslachtsorganen, zoals wratten. Dat gaan we nu onderzoeken. Bovendien moeten we nu nog bij veel vrouwen infecties behandelen die de baarmoederhalskanker voorafgaan. Als je dat allemaal kan voorkomen, win je heel veel."


ad


pub