ad

Waarom beter geen antibacteriële zeep gebruiken?

Laatst bijgewerkt: februari 2016
123-hyg-handen-wassen-wash-me-02-16.jpg

nieuws Als we de reclame zouden mogen geloven, dan hebben we antibacteriële zeep nodig om bacteriën en andere schadelijke micro-organismen te lijf te gaan. Er is echter geen bewijs dat antibacteriële zeep daadwerkelijk de verspreiding van ziektekiemen tegengaat. Dat bleek recent nog uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Die studie onderzocht het effect van triclosan - het meest gebruikte antibacteriële middel in zeep. Volgens deze studie bestaat er nauwelijks enig verschil tussen die antibacteriële zeep en gewone zeep om bacteriën van de handen te verwijderen.
Ook tegen virussen (die de meeste ziekten zoals griep of een verkoudheid overbrengen) werken deze producten niet.
Bovendien blijkt uit andere studies dat triclosan een effect kan hebben op het hormoonstelsel en de resistentie van ziektekiemen tegen antibiotica. Ook zou het allergieën in de hand kunnen werken en de huid uitdrogen.

In 2014 besliste de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om de veiligheid van de antibacteriële chemische stof triclosan en andere desinfecterende middelen die in zeep en talloze andere schoonmaakproducten gebruikt worden, te herbekijken. De zeepproducenten moeten nu aantonen dat hun product efficiënt is en de gezondheid van de consument niet schaadt. De producten die niet aan deze eisen voldoen moeten tegen eind 2016 opnieuw samengesteld worden, een nieuw label krijgen of van de markt gehaald worden.
Ontsmettingsmiddelen die vaak voor de handen of in gezondheidsinstellingen worden gebruikt, vallen buiten deze categorie omdat ze alcohol bevatten in plaats van antibacteriële stoffen.


ad


pub