Wat kunt u doen aan gesprongen of gebarsten lippen?

Laatst bijgewerkt: februari 2016
123-lippenstift-balsem-kloven-02-16.jpg

nieuws ‘s Winters bevat de lucht weinig vocht, zowel buiten als binnenshuis, waardoor de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) makkelijk kan uitdrogen. Aan de andere kant van de huid gaan de bloedvaatjes samentrekken, zodat de huid ook van binnenuit weinig gevoed wordt. Het resultaat is een droge, ruwe huid die gemakkelijk gaat schilferen. De lippen zijn bijzonder gevoelig voor dit fenomeen, omdat ze bijna geen talgklieren bevatten.

Daarom zijn gesprongen lippen zo frequent in de winter. Een andere oorzaak van droge lippen is blootstelling aan zonlicht (UV-straling). Dit kan gebeuren in de zomer, maar ook op een zonnige winterdag, en vooral in het hooggebergte, bijvoorbeeld tijdens een wintersportvakantie.

Hoe kunt u barstjes en kloven voorkomen?
• Droge lippen kunt u voorkomen door de lippen regelmatig in te smeren met een lippenbalsem in de vorm van een stift of een klein potje met zalf (bv. vaseline of lanette-vaseline, cacaoboter). Vraag eventueel raad aan uw apotheker. Vet de lippen ook 's avonds voor het slapengaan in.
• Gebruik een lippen balsem met UV-factor als het zonnig is en in de bergen.
• Probeer in koud weer zo veel mogelijk door de neus te ademen.
• Bescherm uw lippen met een sjaal.
• Ga na of de luchtvochtigheid in huis of op het werk niet te laag is.

Bij een hardnekkig eczeem rond de lip kan het nodig zijn om een anti-eczeemzalf met corticosteroïden te gebruiken. Deze worden voorgeschreven door de huisarts. Gebruik dit soort zalven niet te vaak rond de lip, er kunnen bijwerkingen bij optreden. Goed vet houden is belangrijker.

Wat mag u niet doen?
• Bij uitgedroogde lippen hebben veel mensen de neiging om de lippen met de tong af te likken zodat ze weer vochtig worden. Dit helpt niet, integendeel, hierdoor drogen de lippen nog meer uit, en ook de huid rond de lippen kan door inwerking van het vocht geïrriteerd worden zodat er een hardnekkig soort eczeem rond de lippen ontstaat. Dit eczeem wordt lip licking dermatitis genoemd.

• Geen velletjes lostrekken van de lip, dat maakt het alleen maar erger.
pub