Smartphone: heb jij last van nomofobie?

Laatst bijgewerkt: januari 2016
123-man-bed-smartph-170-10.jpg

nieuws Zou het kunnen dat je een soort angst voelt wanneer je je smartphone niet kunt gebruiken zoals je dat zou willen? Volgens sommige specialisten is dat wel degelijk het geval en ze noemen dat verschijnsel nomofobie.

Het idee werd een aantal jaren terug gelanceerd door een aantal Britse specialisten. Dit als gevolg van een onderzoek dat aangaf dat de helft van de gsm-gebruikers (waarvan circa 80% tussen de 18 en 24 jaar) zich in mindere of meerdere mate onrustig of angstig voelde wanneer hun gsm niet volledig operationeel was (batterij quasi plat, onvoldoende belkrediet, gsm thuis vergeten, geen bereik ...). Zij bedachten de term ‘nomophobia’ wat een samenstelling is van de woorden ‘no mobile phone phobia’.

Ondertussen werd dit fenomeen al door een aantal studies bevestigd. Het komt zeker voor bij jongeren, maar niet uitsluitend bij die bevolkingsgroep. Daaruit besluiten dat het over een ‘echte’ fobie gaat (een onredelijke angst) van pathologische aard (die belangrijke en beperkende gevolgen heeft voor het dagelijks leven) is echter te kort door de bocht. Volgens Futura Sciences doet een team aan de Universiteit van Iowa onderzoek op dit terrein. Zij werken aan de finetuning van een vragenlijst met als doel de risico’s tot ontwikkeling van nomofobie te evalueren.

Bij wijze van voorbeeld, tussen 0 (helemaal niet akkoord) en 7 (volledig akkoord):

• Als ik niet continu toegang heb tot internet via mijn smartphone dan voel ik mij niet op mijn gemak.

• Het idee dat de batterij van mijn gsm kan platvallen, geeft mij stress.

• Als ik mijn smartphone niet bij mij zou hebben:
- Zou ik mij ongerust voelen omdat ik afgesneden ben van de buitenwereld. Mijn familie of vrienden zouden mij niet kunnen bereiken.
- Zou ik zenuwachtig zijn omdat ik afgesloten ben van mijn online profiel.
- Zou ik angstig zijn omdat ik mijn e-mails niet kan consulteren.
- Zou ik mij ontredderd voelen, ik zou niet weten wat ik moet doen.

Wat blijkt is ...

dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen nomofobie en verslaving: het gaat hier vooral om afzonderingsangst. Zonder zijn smartphone voelt men zich ‘naakt’, geïsoleerd, verloren.
Het onderzoeksteam wil ook nog proberen vast te stellen of bepaalde persoonlijkheidsprofielen meer risico lopen dan andere. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel in deze complexe materie ...


bron: Computers in Human Behavior (www.journals.elsevier.com/computers-in-human-behavior)

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram