Penne met zalm en prei

Laatst bijgewerkt: januari 2016
123-menu-zalm-prei-08-16.jpg

recepten
• Bereidingstijd: 10 minuten
• Gaartijden: 10 minuten voor de saus, 6 à 12 minuten voor de pasta (zie verpakking).

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 500 g penne (verse of gedroogde van goede kwaliteit)
• 1 sjalot
• 250 g gerookte zalm in plakjes
• 3 grote preistelen
• 2 klontjes boter of andere vetstof
• 1 bouquet garni
• 25 cl room met verminderd vetgehalte
• 20 cl droge witte wijn
• Verse dille
• Zout, peper, peterselie
• 20 g vetstof

Facultatief:
• Piment d’Espelette
• 1 blokje groentebouillon of visfond
• Zalmeitjes
• Gepocheerde eieren
• Paprikapoeder

Bereiden

De groente
• Maak de prei schoon (halveren en tussen de bladeren goed spoelen onder koud water om alle zandresten te verwijderen) en snij hem in gelijke ringetjes.
• Bak de gespoelde en uitgelekte preiringen aan in wat boter en stoom of kook ze dan gaar met een bouquet garni.
• Laat ze uitlekken maar hou een kopje kookvocht voor de saus.

De saus
• Pel de sjalot, snipper ze fijn en laat ze aanstoven in een klontje boter.
• Voeg de witte wijn, de room en het kookvocht toe en roer tot een smeuïg en homogene saus.
• Doe de fijngesneden zalm erbij en roer goed om klonters te vermijden. De saus mag niet meer koken! Kruid de saus met zout en peper (eventueel piment d’esplette) en laat ze rusten op kamertemperatuur.

De pasta
• Kook de pasta al dente. Voor extra smaak kan je een bouillonblokje of wat visfond aan het kookwater toevoegen.
• Laat de pasta uitlekken en warm ondertussen de saus weer op (zacht vuurtje).

Serveren

Doe de pasta in warme diepe borden en bedek ze met de saus. Strooi er wat fijngehakte dille over.

Voor de gezondheid

Pasta is calorierijk maar bevat hoofdzakelijk suikers die een groot verzadigingsgevoel geven. Gebruik bij voorkeur light room.
Zalm is rijk aan calcium en omega-3 wat een positieve invloed heeft op het vermijden van cardiovasculaire problemen.
Prei werkt diuretisch en bevat zeer weinig caloriën, zeker als het in water wordt gegaard. Je mag het onbeperkt eten want het bevat zeer veel vezels en vitamines.

Fijnproeverstip

Je kunt het gerecht opwaarderen door wat piment d’Espelette aan de saus toe te voegen.
Het gerecht krijgt een feestelijke toets als je de rand van het bord met paprikapoeder bestrooit en wat zalmeitjes of een gepocheerd of zachtgekookt ei in het midden van de saus schikt.


bron: Barbara Simon
verschenen op : 25/01/2016 , bijgewerkt op 25/01/2016


pub