Cake met sinaasappel

Laatst bijgewerkt: juni 2016
CakeOrange.jpg

recepten Een verwennerij bij een kopje koffie of een kopje thee geparfumeerd met sinaasappel. Very British indeed ...

• Bereidingstijd: 15 minuten
• Gaartijd: 35 à 40 minuten

Ingrediënten (voor een rechthoekige cake van 6 personen of 6 muffinvormen)

• 120 g suiker
• 3 eieren
• 100 g boter
• 200 g bloem
• ½ zakje gist
• 1 mespunt zout
• 100 g gekonfijte sinaasappelzeste
• 2 royale eetlepels cointreau, rum of mandarijnlikeur
• 2 royale eetlepels oranjebloesem of versgeperst sinaasappelsap
• 6 schijfjes gekonfijte sinaasappel

Facultatief: 25 g chocoladeparels fondant of poedersuiker (zie fijnproeverstip)

Bereiden

De voorbereiding
• Laat de oven voorverwarmen tot 200 °C.
• Boter de cakevorm(en) in.

Het beslag
• Versnipper de sinaasappelzeste in een kom en bevochtig ze met de cointreau.
• Laat de boter smelten en meng de suiker eronder.
• Voeg de eieren toe en daarna de bloem, de gist en het zout. Vermeng alles heel voorzichtig.
• Doe de versnipperde zeste, de oranjebloesem of het sinaasappelsap erbij. Meng het beslag.
• Laat de cake 35 à 40 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

De afwerking
• Laat de cake afkoelen, neem hem uit de vorm en leg hem op een taartrooster.
• Garneer de cake met de gekonfijte sinaasappel. Je kunt de gekonfijte sinaasappel ook op de bodem van de muffinvormpjes leggen voor je het beslag erin giet.

Serveren

Serveer de cake vers in plakjes of als afzonderlijke muffins. Een kopje koffie of thee geparfumeerd met sinaasappel past hier perfect bij. Ook Earl grey met bergamotaroma is een ideale match bij deze cake.
Voor de finishing touch leg je er nog een paar artisanale orangettes bij.

Voor de gezondheid

We moeten er geen doekjes omwinden: deze cake bevat veel boter en suiker en is dus calorierijk. Hij bevat wel geen bewaarmiddelen of kleurstoffen en is in dat opzicht dan toch gezonder dan de industriële versies.
Wil je geen alcohol gebruiken (alweer wat calorievriendelijker) dan kun je de zeste in oranjebloesem of vers sinaasappelsap laten weken om te vermijden dat de cake te droog is.


bron: Barbara Simon
verschenen op : 27/06/2016 , bijgewerkt op 25/06/2016


pub