Kalfsblanket met fijne groente

Laatst bijgewerkt: maart 2016
123-kalfsblanquette-08-16.jpg

recepten
• Bereidingstijd: 15 minuten
• Gaartijd: 2 uren

Ingrediënten (voor 4 personen)

• 800 à 900 g kalfsvlees (voor blanquette)
• boter
• 1 blokje gevogeltebouillon opgelost in een halve liter kokend water of 50 cl kalfsfond
• 4 grote wortels
• 2 sjalotten
• 1 preistengel
• 250 g champignons de Paris
• 1 bouquet garni
• 1 potje slagroom met verminderd vetgehalte
• Sap van 1 citroen
• 1 eigeel
• 20 g bloem
• Zout, peper, platte peterselie of bieslook, bouquet garni

Facultatief:
• 25 cl witte wijn
• Een bos lente-ui
• 100 g sluimererwten
• 100 g erwten

Bereiden

Het vlees
• Snij het vlees in grote stukken (of vraag dat aan de slager).
• Smelt wat boter in een stoofpot en laat het vlees rondom licht aankleuren.
• Strooi de bloem over het vlees en meng ze er goed onder met een houten spatel. Voeg de bouillon toe.

De groente
• Schraap de wortels en snij ze in plakjes.
• Snipper de sjalotten fijn en maak de lente-ui schoon. Van de lente-ui gebruik je enkel het witte knolletje met 2 cm groene stengel eraan.
• Snij het schoongemaakte preiwit in fijne ringetjes.
• Spoel de champignons kort onder koud water en snij ze plakjes.
• Doe de groente bij het vlees en voeg het bouquet garni toe. Laat het vlees met de groente anderhalf uur sudderen op een zeer zacht vuur en roer af en toe eens.
• Kruid af met peper en zout.

De saus
Meng de room, het eigeel en het citroensap in een kommetje. Vlak voor het serveren voeg je dit mengsel aan het vlees toe. Roer goed en voeg indien nodig nog wat extra bloem toe om de saus te binden. De saus mag niet meer koken nu anders gaat ze schiften (door het eigeel).

Serveren

Verdeel het kalfsblanket over vier diepe borden en strooi er wat platte peterselie of bieslook over. Serveer er witte rijst, puree of grenaille aardappels bij.

Voor de gezondheid

Kalfsvlees is tamelijk mager (weinig calorieën dus) en rijk aan ijzer. Het kleurrijke en uitgebreide groentepalet (wortels, paddenstoelen, erwten, prei, sjalot, lente-ui) zorgt voor de nodige vitamines en mineralen die antioxiderend werken. Om het caloriegehalte en de slechte cholesterol binnen de perken te houden gebruik je best light slagroom.

Fijnproeverstip

Voor extra smaak kan je nog wat paprikapoeder toevoegen.
Voor een feestelijke toets vervang je de wortelschijfjes door miniwortels en voeg je een glaasje witte wijn toe.
• Zoals elke stoofschotel is het kalfsblanket nog lekkerder de dag na de bereiding.


bron: Barbara Simon



pub