Farfalle met rode pesto en zuiderse groente

Laatst bijgewerkt: juni 2016
FarfallePestoRosso.jpg

recepten
• Bereidingstijd: 15 minuten voor de pesto, 10 minuten voor de groente
• Gaartijden: tussen de 10 en 12 minuten voor de pasta, 10 minuten voor de saus

Ingrediënten (voor 6 personen)

• 70 g gepelde amandelen
• 100 g zongedroogde tomaten in olijfolie
• 6 à 8 blaadjes basilicum
• 1 of 2 eetlepels balsamicoazijn
• 2 lookteentjes
• 60 g geraspte Parmezaanse kaas
• 100 ml olijfolie
• 1 kg pasta op basis van eieren, type farfalle (vlinders)
• 1 sjalot
• 12 kleine plakjes Parmaham
• 200 g rucola
• 2 groene courgettes

Facultatief
• Piment d’Espelette
• Aubergine
• Dobbelsteentjes mozzarella

Bereiden

De rode pesto
• Laat de amandelen licht grillen in een hete pan met een scheutje olijfolie. Eén minuut volstaat ruimschoots.
• Giet de amandelen in de blender. Voeg de basilicumblaadjes, de gepelde look en de balsamico toe. Kruid met zout en mix alles zo’n 30 seconden in de blender.
• Voeg daarna de zongedroogde tomaten en de geraspte Parmezaanse kaas toe en blender nog eens zo’n 30 seconden.
• Giet er tot slot de olijfolie straalsgewijs bij terwijl je roert. Blender het geheel nog eens zo’n 30 seconden.
De rode pesto is twee dagen houdbaar in de koelkast.

De groente
• Was de courgettes en snij ze in brunoise (kleine blokjes).
• Snipper de sjalot fijn.
• Bak de sjalot met de courgettebrunoise in een steelpan met een beetje vetstof tot ze al dente zijn. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.
• Was de rucola.

Dresseren
• Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Laat ze uitlekken en giet ze in een grote kom. Voeg de pesto en de courgette toe en meng alles voorzichtig. Kruid met peper en zout en voeg eventueel een scheutje olijfolie of wat Parmezaanse kaas toe. Laat alles nog eens opkoken op een zacht vuurtje onder voortdurend roeren.
• Garneer de borden met een toefje rucola en de Parmaham vlak voor het serveren.

Serveren

Schik de pasta op (vrij grote) voorverwarmde diepe borden. Werk af met een draai van de pepermolen, rucola en twee plakjes Parmaham per bord.

Voor de gezondheid

Amandelen zitten boordevol ijzer en olijfolie staat bekend om zijn positieve eigenschappen die cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen voorkomen. Rucola en courgette zorgen voor de nodige vitamines en mineralen en vooral voor vezels. Courgette is gemakkelijk verteerbaar.
Wees zuinig met zout bij het afkruiden want de meeste ingrediënten, vooral de Parmaham en de Parmezaanse kaas, hebben al een hoog zoutgehalte.

Fijnproeverstip

Voor een extra zuiderse toets kun je nog dobbelsteentjes aubergine en venkel aan de pastasaus toevoegen.
Voor een extra kleurrijke versie maak je een pesto van rucola en basilicum die je serveert met groene of oranje pasta (met wortel).


bron: Barbara Simon
verschenen op : 20/06/2016


pub