Is koken op inductie gevaarlijk?

dossier

Op het internet blijven verontrustende berichten circuleren over de gevaren van inductiekookplaten (en microgolfovens). Straling zou ervoor zorgen dat gerechten hun voedingswaarde verliezen en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Klopt dat? 

Lees ook: Kan een smartphone kanker veroorzaken?

Elektromagnetische straling van inductiekookplaten

123-koken-inductie-12-15.jpg
Inductiekookplaten genereren elektromagnetische velden. Dit zijn lage of middenfrequenties die schommelen tussen 20 en 100 kHz. Hetzelfde geldt voor veel apparaten in huis: televisie- of computerschermen, radio's, spaarlampen, Wi-Fi, magnetrons, babyfoons, enz.

In het geval van inductiekookplaten zijn er zeer strenge veiligheidsnormen vastgesteld voor fabrikanten. Volgens een gespecialiseerd internationaal agentschap (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) mogen inductiekookplaten een magnetische referentiestraling van 6,25 microtesla (µT) op 30 cm van de kookzone niet overschrijden wanneer een enkele kookplaat wordt gebruikt (op voorwaarde dat er een voldoende grote pan op de kookplaat staat). In principe moeten alle toestellen die in België te koop zijn aan deze veiligheidseisen voldoen. Het risico op negatieve gezondheidseffecten lijkt dus minimaal.

Lees ook: Is de microgolfoven ongezond? Vijf mythes over de gevaren van de microgolfoven

Zijn inductiekookplaten gevaarlijk?

Het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid heeft vastgesteld dat de indicatieve veiligheidswaarde niet wordt overschreden wanneer een persoon die op inductie kookt op 5 of 10 cm van de kookplaat staat, ongeacht het aantal kookplaten dat tegelijkertijd wordt gebruikt. Enkel bij een afstand van 1 cm, of wanneer de pan kleiner is dan de kookplaat, of wanneer de pan wordt aangeraakt tijdens het koken, kan een zwakke elektrische stroom theoretisch door het lichaam gaan. De ICNIRP tolereert echter alleen elektrische stromen in inductiekookplaten die 50 keer zwakker zijn dan de stromen die het zenuwstelsel kunnen verstoren. Tot slot is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog geen bewijs voor schadelijke gezondheidseffecten op lange termijn van deze elektromagnetische velden.

Lees ook: Windturbines: pro's, contra's en de regel van de wet

Hoe kun je je inductiekookplaat veilig gebruiken?

  • Gebruik alleen pannen die geschikt zijn voor inductiekoken.
  • Gebruik geen beschadigde pannen met een hobbelige of bolle bodem.
  • Gebruik een pan die de kookplaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine pannen en plaats de pannen in het midden van de kookzone.
  • Gebruik de kookplaat zoveel mogelijk aan de achterkant.
  • Houd minstens 5 tot 10 cm en bij voorkeur 30 cm afstand van de kookplaat. Dit geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
  • Gebruik geen metalen lepels tijdens het koken om te voorkomen dat er straling in het lichaam komt.
  • De British Heart Foundation (BHF) adviseert mensen met pacemakers om minstens 60 cm afstand te houden van inductiekookplaten.

Lees ook: PFAS: hoe giftig is jouw pan?

Is voedsel dat op inductiekookplaat bereid wordt ongezonder?

Volgens bepaalde hypotheses op internet ondergaat voedsel dat op inductiekookplaten is gekookt een chemische verandering waardoor het veel van zijn voedingswaarde verliest. Ze veroorzaken zelfs bepaalde veranderingen in het bloed en het immuunsysteem, waardoor het risico op kanker en allerlei infectieziekten toeneemt.

Het is echter nooit bewezen dat voedsel bereid op een inductiekookplaat (of in een magnetron) van samenstelling is veranderd, schadelijke stoffen bevat of minder voedingswaarde heeft dan voedsel dat op een conventionele manier is bereid. Voedsel absorbeert gewoon de warmte van de pan, wat betekent dat het nooit beschadigd kan raken door de inductiekookplaat en de straling die het afgeeft.

Lees ook: Hoe gezond is een airfryer?

Bronnen:

https://www.who.int
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://ec.europa.eu
https://www.health.belgium.be
https://www.sciensano.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram