Planten in kantoren en zorginstellingen: kostenpost of kostenbesparing?

Laatst bijgewerkt: december 2015
123-planten-kantoor-verhuis-12-15.jpg

nieuws Het binnenklimaat van veel gebouwen is slecht. Dat geldt ook voor kantoren, scholen, ziekenhuizen en andere (semi)openbare gebouwen. Kleinschalig onderzoek suggereert dat planten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen met het binnenklimaat. Een groep Nederlandse onderzoekinstituten, maatschappelijke organisaties en bedrijven gaat dit nu grootschalig onderzoeken.

Effecten van planten
Planten brengen vocht in de lucht, kunnen de lucht reinigen van ongewenste stoffen, en creëren ook een fijne omgeving. Dit kan ook economische besparingen opleveren, zowel via de technische kant (minder kunstmatige klimaatbeheersing, energiebesparing) als via een verbeterde prestatie van de gebruikers van een gebouw (bijvoorbeeld tot uiting komend in lager ziekteverzuim).

Het onderzoek moet leiden tot een verbeterde toepassing van groen in gebouwen voor duurzame inrichting en een gezond leef- en werkklimaat. Wat er tot nu toe aan onderzoek is gedaan is veelal nog te kleinschalig, versnipperd of uitgevoerd onder laboratoriumcondities.
In een nieuw project wordt niet alleen gekeken naar wat planten in fysisch opzicht aan de luchtkwaliteit in gebouwen bijdragen, maar ook wat de invloed daarvan is op het welzijn en gezondheid van de mensen die er werken of verblijven.
Zo willen de onderzoekers kijken wat de daadwerkelijke effecten zijn van een grootschalige toepassing van planten op het binnenmilieu.

Daarbij gaat de aandacht ook uit naar de kosten en baten ervan. Kun je bijvoorbeeld besparen op de traditionele energievretende luchtbehandelingssystemen? Kunnen planten het ziekteverzuim terugdringen, of het concentratievermogen en (dus) de productiviteit van mensen bevorderen?

Het onderzoek maakt deel uit van De Groene Agenda, een koepelprogramma voor een gezonde leef-, woon- en werkomgeving, met een subsidie van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, en wordt uitgevoerd door een groot samenwerkingsverband van instellingen en bedrijven, waaronder Alterra Wageningen UR, Fytagoras, Wageningen Universiteit, het IVN, de Dutch Green Building Council, de stichting iVerde, FloraHolland, Noviflora, Donkergroen en Priva.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram