Voor jou gelezen op De Standaard

CM waarschuwt voor stijgend gebruik van antidepressiva bij jongeren

Laatst bijgewerkt: januari 2016
stand-pil-geel-antidepress__.jpg

nieuws 4.917 Belgische minderjarigen hebben vorig jaar gevaarlijke antidepressiva gekregen, zo blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit. Het ziekenfonds waarschuwt voor bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen.

Vijf jaar en al aan de antidepressiva. Het kan wel degelijk, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Christelijke Mutualiteit (CM). Het ziekenfonds berekende dat in de loop van vorig jaar 4.917 minderjarigen minstens één keer de medicatie kregen. Ruim 130 van die minderjarigen waren vijf jaar of jonger.

Waarom de medicatie aan hen is voorgeschreven, staat niet in de cijfers. Bij hele kleine kinderen worden antidepressiva gebruikt tegen angst- en slaapstoornissen. Maar dat neemt niet weg dat het onrustwekkend is om te zien dat de cijfers opnieuw in stijgende lijn zitten, zegt de CM. Tussen 2003 en 2012 was er een daling, de voorbije twee jaar is er weer tien procent jongeren bijgekomen.

‘Het gaat om antidepressiva van het type SSRI’, zegt apotheker Caroline Lebbe. ’Op één product na (fluoxetine of prozac, nvdr.) zijn het medicijnen die je volgens de bijsluiter beter niet aan kinderen en adolescenten geeft. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Er zijn serieuze twijfels of de pillen wel werken. Bovendien hebben minderjarigen een grotere kans op bijwerkingen.’

Die zijn in het geval van SSRI’s niet min: opstandig gedrag en agressie, maar ook zelfmoordgedachten en zelfs -pogingen. “Iets wat je depressieve kinderen toch beter bespaart.”

Bij de CM verwijzen ze naar het middel paroxetine (merknaam Seroxat). Jaren nadat het op de markt kwam, bleek dat het niet eens werkt bij 12 tot 18-jarigen, en hen zelfs kan aanzetten tot zelfdoding.ingen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151207_02008188
verschenen op : 18/01/2016 , bijgewerkt op 18/01/2016
De Standaard


pub