75 percent van de apothekers kampen met geneesmiddelentekorten

nieuws Liefst 75% van de Vlaamse apothekers geeft aan dagelijks geneesmiddelen tekort te hebben waardoor ze patiënten onvoldoende kunnen helpen. Dat blijkt uit de masterproef van Eline Moors (UA), zo meldt de website Pharmaplanet.

Het probleem bestaat al langer, maar nam de laatste jaren sterk toe. Apothekers trekken aan de alarmbel omdat het zo niet verder kan.
Het kan hierbij gaan om een geneesmiddel tegen kanker, maar ook medicijnen tegen depressie, hoge bloeddruk of diabetes

Lucratieve handel
De tekorten ontstaan doordat er al eens iets fout loopt tijdens de productie waardoor geneesmiddelen niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Die productieloten worden dan afgekeurd waardoor het geneesmiddel tijdelijk niet beschikbaar is. Daarnaast zorgt ook de wetgeving rond de geneesmiddelprijzen voor problemen. Elke Europese lidstaat bepaalt autonoom haar geneesmiddelprijzen waardoor er prijsverschillen zijn. Door het vrij verkeer van goederen in Europa ontstaat zo een lucratieve handel. Geneesmiddelen van goedkopere landen, zoals België, worden ergens in de distributieketen doorverkocht aan duurdere landen in plaats van in eigen land over de toonbank te gaan.
Bovendien trekken steeds meer farmaceutische firma’s uit België weg naar landen waar meer winst te rapen valt waardoor bepaalde geneesmiddelen definitief van de onze markt verdwijnen.
In juni 2015 stelde minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat er gemiddeld 42 geneesmiddelen per maand ontbreken. Een zware onderschatting van de realiteit volgens Moors. Sinds 2014 heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten een centraal meldpunt waar firma’s tekorten moeten melden. Daaruit blijkt dat er gemiddeld meer dan 200 geneesmiddelen per maand ontbreken.

Uren zoeken naar oplossingen
Uit de studie van Moors blijkt dat meer dan de helft van de apothekers 1 à 5 uur per week spendeert aan het oplossen van tekorten. “Ze contacteren groothandels, firma’s en collega’s om het geneesmiddel alsnog vast te krijgen, gaan na of ze het in het buitenland kunnen bestellen, bekijken of er geen generieke variant beschikbaar is en of ze het eventueel zelf magistraal kunnen bereiden. Helaas kunnen niet alle tekorten opgelost worden.
Bijna 80% van de 268 ondervraagde apothekers heeft ervaring met een tekort waarbij er geen goede of evenwaardige oplossing kon gevonden worden. Patiënten moesten hun therapie uitstellen of volledig stoppen met soms ernstige gevolgen.

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram