Uz Gent start met nieuwe behandeling voor leukemie

Laatst bijgewerkt: December 2015
123bloedc-leeukemie-12-15.jpg

nieuws Het UZ Gent start met een innovatieve behandeling voor acute lymfatische leukemie bij kinderen en jongvolwassenen (3 tot 21 jaar). Dat gebeurt in het kader van een internationale studie. Het UZ Gent is voorlopig het enige Belgische ziekenhuis dat de behandeling aanbiedt.

De nieuwe behandeling - CAR (naar Chimere Antigen Receptor) - is een vorm van immunotherapie. Daarbij wordt het afweersysteem gestimuleerd om de ziekteverwekkers aan te vallen. Daarvoor worden de witte bloedcellen, de afweercellen die de ziekteverwekkers doden, met een toestel uit het bloed van de patiënt geïsoleerd, zoals bij stamcelafname. Ze worden in een laboratorium genetisch gemodificeerd en nadien bij de patiënt teruggeplaatst. De afweercellen zijn dan in staat om de leukemiecellen op te sporen en af te breken.

In de VS werden kinderen en volwassenen al met de therapie behandeld die nadien verder werd ontwikkeld in samenwerking met Novartis Pharma. De behandeling bleek succesvol bij ongeveer 90 procent van de patiënten. Een jaar later was de helft van hen nog steeds leukemievrij.

Intensieve opvolging nodig
CAR blijkt een uiterst doeltreffende therapie voor acute lymfatische leukemie, maar ze heeft wel ernstige bijwerkingen. Door de inwerking op de leukemiecellen komen stoffen vrij die ook bij zware infecties ontstaan. Die veroorzaken onder andere bloeddrukschommelingen en koorts. Sommige patiënten worden kritiek ziek en vereisen intensieve zorgen. Daarom worden de patiënten in het UZ Gent opgevolgd door een multidisciplinair team van artsen en verpleegkundigen.

Voorlopig is de therapie enkel beschikbaar voor kinderen en jongvolwassenen.


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt