ad

Moet je alle melkproducten schrappen bij lactose-intolerantie ?

Laatst bijgewerkt: november 2015
voed-melk-kaas-zuivel-170_400_07.jpg

nieuws De meerderheid van de personen die lijden aan lactose-intolerantie moet niet alle melkproducten uit de voeding schrappen.

Het is belangrijk dat die producten blijven deel uitmaken van het eetpatroon omdat ze een belangrijke bron van calcium vormen voor het lichaam. Alle melkproducten schrappen is niet de ideale oplossing, er zou een tekort aan calcium kunnen ontstaan. Het vormt natuurlijk een uitdaging om dat te doen op een manier waarbij de klassieke symptomen van lactose-intolerantie niet getriggerd worden : buikpijn (krampen), opgeblazen gevoel, flatulentie, opstopping of diarree, misselijkheid en braken …

Eerst weglaten en dan geleidelijk weer op het menu zetten

Deze ongemakken ontstaan wanneer er onvoldoende lactase wordt aangemaakt, dat is een darmenzym dat zorgt voor het ‘verteren’ van de lactose, de belangrijkste suiker die in melk voorkomt. Als de lactose niet voldoende verteerd wordt, begint ze te fermenteren in de dikke darm met maag- en darmproblemen als gevolg. Het medisch magazine Prescrire stelt bovendien dat ‘een diagnosetest toch wel belangrijk is omdat veel mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, toegeschreven aan melkproducten, geen last hebben met de absorptie van lactose’.

Nu dit probleem is bevestigd, wordt er bij de voedingsadviezen gezocht naar een compromis waarbij zowel de symptomen als de tekorten, vooral aan calcium, worden vermeden. Volgens Prescrire ‘gaat het er vooral om de hoeveelheid melk en lactoserijke producten te verminderen, ze op te delen en tijdens de maaltijd met ander voedsel in te nemen. Koeien-, geiten- en schapenmelk en roomijs zijn rijk aan lactose. Het gros van de kaassoorten en boter daarentegen bevatten weinig lactose. Yoghurt bevat er wel maar het ontketent weinig symptomen bij mensen die lactosegevoelig zijn.’

Om te bepalen in welke graad een bepaalde persoon lactose-intolerant is is de volgende strategie interessant: vermijd gedurende enkele dagen alle lactosebronnen tot alle symptomen verdwenen zijn en voer dan geleidelijk weer kleine hoeveelheden lactose bevattende voeding aan je eetpatroon toe. Let er nauwgezet op dat de verteringsproblemen niet terug opduiken.
ad


pub